Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Arnhem garnizoensstad Rijdende Artillerie

Arnhem Garnizoensstad Rijdende Artillerie (1973) is een bronzen plaquette die in het Duivelshuis hangt. De plaquette herinnert aan de tijd dat het Korps Rijdende Artillerie, beter bekend als de Gele Rijders, in Arnhem was gehuisvest. Op de plaquette staan de jaartallen 1861-1940 en 1963-1973, alsof het Korps in die periode in Arnhem verbleef. Maar dat vertelt niet de hele waarheid. Want hoewel het Korps in 1861 was verhuisd van Leiden naar Arnhem was dat maar van korte duur. Want in 1868 verhuisde het weer van Arnhem naar Amersfoort om pas in 1881 weer terug te keren in Arnhem. Het Korps was gelegerd in de Willemskazerne en werd informeel opgeheven bij aanvang van WOII. Formeel werd het echter in 1946 opgeheven en werden de taken overgenomen door de Afdeling Veldartillerie die vanaf 1954 was gehuisvest in de nieuw opgeleverde Oranjekazerne in Schaarsbergen. Daarna werd de naam in 1963 gewijzigd in Afdeling Rijdende Artillerie om vervolgens in 1973 (weer) te worden omgedoopt in Korps Rijdende Artillerie. Het Korps bleef tot 1991 gelegerd op de Oranjekazerne, daarna van 1991 tot 1999 op de Saksen Weimarkazerne in Arnhem en daarna tot op heden op de Luitenant-kolonel Tonnetkazerne in ’t Harde.Naast de jaartallen bestaat de plaquette ook uit twee ronde bronzen schilden. Op het linkse schild een afbeelding van gevechten te Kermpt in 1831 tijdens de tiendaagse veldtocht tegen de toen opstandige zuidelijke Nederlanden, het huidige België. Het is een kopie van een schild dat is gemaakt door J. Hoynck van Papendrecht. Het Korps kreeg dit origineel bij viering van het 100-jarig bestaan in 1893. Het rechtse schild is een kopie van een schild dat sinds 1973 in het bezit is van het Nationaal Militair Museum (NMM) en is waarschijnlijk gemaakt ter gelegenheid van de heroprichting van het Korps in 1973. Het originele schild zelf is een kopie van een zijde van een penning die in 1893 werd geslagen bij het honderdjarig bestaan van het Korps. De originele stempels van die penning bevinden zich ook in het NMM.

Thema's
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards