Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Tijdschriftartikel. Look Magazine. U.S. Paratroopers. 3 november 1942.

Tijdschriftartikel. Look Magazine. U.S. Paratroopers. 3 november 1942. Look Magazine was een Amerikaans tijdschrift dat is uitgegeven tussen 1937 en 1971 en bekend stond om fotoreportages. Het artikel bestaat uit een reportage over de paratroopers met veel kleuren- en zwart-wit foto's. Het artikel neemt zes pagina's in beslag (38 t/m 43). Het artikel is voorzien van de titel 'U.S. Paratroopers' en is voorzien van de volgende korte inleiding: 'They are the army's toughest, most versatile fighters. Using every weapon in the arsenal, they spread death and destruction behind enemy lines. On these pages, you see how they fight; on the following pages you see how they prepare one of their deadly raids.'. Zoals blijkt uit de inleiding bestaat het artikel eigenlijk uit twee delen. Het eerste deel (kleurenfoto's) laat zien hoe de paratroopers vechten. Er is een foto te zien van een luchtlanding, een foto van een groep parachutisten die dekking hebben genomen achter een zandheuvel en met onder andere een machinegeweer de vijand onder vuur neemt, en een foto van een officier en drie soldaten die vanuit een kapot geschoten bunker, eveneens onder andere met een machinegeweer, de vijand onder vuur nemen. Hoewel de foto's de indruk moeten geven van een gevecht is het duidelijk dat ze gemaakt zijn tijdens een oefening omdat de fotograaf de paratroopers vrijwel frontaal gefotografeerd heeft en zich dus zonder enige dekking in de vuurlijn van de paratroopers bevindt. Het tweede deel van het artikel is een reportage in zwart-wit foto's van paratroopers van het 503de regiment die zich voorbereiden op een oefensprong in gevechtsuitrusting. De foto's laten de militairen zien terwijl ze het landingsgebied bestuderen, hun parachute en andere uitrusting voorbereiden en in het vliegtuig stappen, zitten en verlaten. Wat opvalt is dat de glanzend gepoetste 'jump boots', een kenmerk van de paratroopers, een aantal malen prominent op de foto's te zien zijn. Op de pagina's van het artikel zijn ook drie advertenties te zien voor de volgende producten: HiHO Crackers, Philip Morris sigaretten en Beech-Nut Gum (kauwgom). Het artikel is in het album op twee pagina's aangebracht en is door middel van kleine stukjes tape in het album bevestigd. Het papier verkeert in vrij goede staat maar is wel vrij dun. Dit object maakt deel uit van het persoonlijke album van Manning Haney (geregistreerd onder nummer 11.31.16). Pfc. Manning G. Haney (ASN 19123417), geboren op 30 november 1924, was mitrailleurschutter in Fox Company, 2nd Battalion, 506th Parachute Infantry Regiment, 101st Airborne Division en is gesneuveld op 9 oktober 1944 op de Rijndijk tussen Randwijk en Heteren, Nederland.

Collectie
  • Collectie Haney
Type
  • tijdschriftartikel
  • Collectie Haney
Identificatienummer van Vrijheidsmuseum
  • 11.31.81
Trefwoorden
  • D-Day
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards