Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Bron delenBron delen

De Sfinx van Arnhem

De Sfinx van Arnhem (2015) is gemaakt in het kader van de renovatie van het Rijngemaal bij de John Frostbrug. Bij de renovatie werd de oude Worthington dieselpomp uit het gebouw verwijderd. De pomp werd vlak na de Tweede Wereldoorlog aan Arnhem geschonken in het kader van de Marshallhulp. De pomp is onlosmakelijk verbonden met de wederopbouw en de geschiedenis van de stad. Ze is een van de weinige overgebleven dieselpompen en behoort tot het industrieel erfgoed. Achter de pomp, én onderdeel van het kunstwerk, staat een dieselaggregaat. Dit General-Motors-aggregaat is afkomstig van de drooglegging van Walcheren in 1945. De Worthington dieselpomp en het dieselaggregaat hebben door het kunstwerk een bijzondere nieuwe bestemming gekregen.

Het hoofd op de motor van het kunstwerk is het hoofd van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken G.C. Marshall. Hij was in 1947 de initiatiefnemer van het Marshallplan, het noodplan dat West-Europa moest helpen om er bovenop te komen.

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media