Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Verpleegsters van Groesbeekse tehuizen op Duits anti tank kanon, 1946

Verpleegsters van Groesbeekse tehuizen op Duits anti tank kanon, 1946 Volgorde: Van Vliet - Hettinga - Loheuyzen - Donga - Hei - Bogerd - de heer Smit (namen slecht leesbaar, bij benadering) Dit is een Duits anti-tankkanon (PAK 40L/46) met een kaliber van 75 mm. Met gemak kon het een geallieerde tank uitschakelen, bijvoorbeeld de Sherman-tank die op het buitenterrein van het Bevrijdingsmuseum staat. Het kanon richtte in het laatste oorlogsjaar grote schade aan in Groesbeek. Op 2 oktober 1944 werd de bevolking van het net 2 weken bevrijde dorp geëvacueerd omdat het er levensgevaarlijk was geworden. Van september 1944 tot februari 1945 lag het dorp Groesbeek in de frontlinie. De stad Nijmegen werd niet geëvacueerd en huisvestte juist vele evacuees maar ook hier was deze frontstad periode zeer gevaarlijk. Vrijwel dagelijks vielen er Duitse granaten op de stad. Op 8 februari 1945 werd dit Duitse kanon door Britse soldaten uit het Reichswald weggesleept en kon het Groesbeek niet meer teisteren. Daarna is het meerdere malen verplaatst. Zo stond het een tijd lang op het terrein van de Groesbeekse tehuizen waar de verpleegsters de nieuwe bemanning vormden. Later is het kanon terecht gekomen bij het Bevrijdingsmuseum. In september 2014 is het volledig gerestaureerd.

Thema's
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards