Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Aalten, 1943, Dela Wikkerink-Eppink met de joodse 'vondeling'

21 september 1943

Door de plaatselijke huisarts dokter Der Weduwen wordt in de nacht van 20 op 21 september 1943 een joodse baby 'te vondeling' gelegd op de stoep van het woonhuis van de familie Wikkerink aan de Patrimoniumstraat in Aalten. Hoewel het al over middernacht is, zit het echtpaar op dit moment te wachten. Tegenover de buitenwereld wordt gespeeld dat de baby daadwerkelijk te vondeling is gelegd. Hij wordt liefdevol opgevangen en verzorgd door Dela Wikkerink. De baby krijgt de naam Willem Herfstink. Willem verwijst naar koningin Wilhelmina en Herfstink naar de 1e herfstdag van 1943. Zijn ouders, J. Jedwab -voorganger van de Joodse gemeente in Aalten- en zijn vrouw L. Jedwab-Kropveld, zitten ondergedoken in Lintelo. Na de oorlog wordt Willem herenigd met zijn ouders en opnieuw geregistreerd. Hij krijgt de namen Aron Jan Willem.

Vervaardiger
  • Horst, J.G. ter
Collectie
  • Audiovisueel materiaal
Type
  • foto
Identificatienummer van Nationaal Onderduikmuseum
  • F00059
Trefwoorden
  • Herfstink, Willem
  • Aalten
  • Wikkerink-Eppink
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards