Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Bron delenBron delen

Getypte brief van P.J.J. (Pieter) v/d Flier, Groesbeekse Tehuizen, over de bevrijding en evacuatie, geschreven in Tilburg, 4 september 1944 tot 10 mei 1945.

Getypte brief van P.J.J. (Pieter) v/d Flier, Groesbeekse Tehuizen, over de bevrijding en evacuatie, geschreven in Tilburg, 4 september 1944 tot 10 mei 1945. 12 pagina's A4. Van de Flier is werkzaam in het Pleeghuis te Groesbeek. Hij beschrijft de septemberdagen van 1944 in Groesbeek met operatie Market Garden en de naasleep daarvan. Op 2 oktober 1944 wordt het pleeghuis geëvacueerd. De groep van 200 vluchtelingen, waaronder de familie van v.d. Flier (in de woorden van v.d Flier) verhuist van Groesbeek naar Wijchen, Kamp Nistelrode, Eindhoven en beland uiteindelijk in het klooster Mariëngaarde in Tilburg, waar zij zouden overwinteren. Het klooster wordt tijdens hun verblijf daar getroffen door een V1 raket. Bij terugkeer in Groesbeek beschrijft v.d. Flier de vernietigingen in Groesbeek en de plunderingen die volgens hem door de gëalieerde soldaten zijn gepleegd. Trefwoorden: Groesbeek, Market Garden, evacuatie, vluchtelingen, gezondheidszorg, V1, ziekenhuis.
Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media