Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

NEDERLAND

1787

In ovaal: Monument bestaand uit middenstuk en twee vleugels. In het middenstuk een koepel. Voor het monument een cartouche in de vorm van een wapenschild. Daarin een kaart van de Republiek omgeven met wapens van gewesten en steden. Links daarvan een maagd met gepluimde helm, schild, staf en lauwertak. Links van haar een vrouwenfiguur en Hermes. Daaronder vrouwen, kinderen, producten van landbouw, jacht en welvaart. Rechts van het schild met de kaart een vrouwenfiguur met zwarte hoofddoek. Achter haar o.a. een Turk, een Jood, protestantse Godgeleerden en de Paus. Daaronder drie vrouwen en een putto. De voorste vrouw heeft een plaquette vast met daarop gegevens van de Republiek: grootte, aantal inwoners, grootte zee- en landmacht en de quote der gewesten. In haar andere hand een balans. Een tweede vrouw heeft een staf met vrijheidshoed en een krans. In en op het monument vele voorstellingen uit de Nederlandse geschiedenis, van "Oude Batavieren" tot en met "Gevecht bij Ouderkerk" (1787). Onderschrift: NEDERLAND. Proefdruk.

Vervaardiger
  • Kok
Organisatie
Collectie
  • Werken op papier (historisch)
Identificatienummer van CODA
  • P04270
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards