Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Foto Tonny Kuijpers

1944 - 1945

Foto Tonny KuijpersUit het fotoalbum over de oorlogstijd van Jack Speller en Tonny Kuijpers. Albumnummer: 4.2.1.14000Tonny was geboren in 1919 in Nijmegen. Tijdens de bevrijding was ze 'huis moeder' van een 48 hour leave center. Dit was een rustlocatie voor soldaten die heftige ervaringen hadden meegemaakt of met wie het mentaal slecht ging. Het eerste 48 hour leave centre waar zij de regie had was in het gebouwtje naast de Witte Molen (Looimolenweg 17, nabij de Graafseweg te Nijmegen), daarna de O24 aan de Oranjesingel en later andere centra in Duitsland en België. Als 'huismoeder' coördineerde Tonny alles wat er gebeurde, ontving de soldaten en hielp hen met allerlei zaken zoals kleding reparaties.Voor de oorlog had Tonny al veel meegemaakt. Haar verhaal is incompleet maar is als volgt gereconstrueerd door familie:Voor de oorlog werkte ze als secretaresse van een manager van Philips. Toen hij werd vervangen door een Duitse beambte moest ze voor hem werken. Ze krijg een deportatielijst (waarschijnlijk voor de arbeidsinzet) onder ogen en besloot deze te kopiëren en uit te lekken aan het verzet zodat de mensen konden onderduiken. Daarna is ze opgepakt en gemarteld door de Gestapo. Later in haar leven heeft ze veel last gekregen van deze herinneringen.Tonny ontmoette in het werk aan de 48 hour leave centres Jack Speller, een pacifist die aan het front voor de Britse Y.M.C.A. werkte. Na de oorlog trouwden ze en vestigden zich in Groot Britannië.

Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards