Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Robert Oomes

1 januari 2010

Geschiedenis van het archief: Robert Oomes is geboren in Maastricht op 28 mei 1926 als oudste zoon in een gezin van drie kinderen. In 1933 verhuisden ze naar Rotterdam Hillegersberg waar hij van 1938 tot 1943 de Rooms Katholieke HBS bezocht. Om arbeidsdienst voor de Duitse bezetter te ontlopen bezocht hij van 1943 tot 1945 de MTS. Door de spoorwegstaking kon hij zijn stageplaats niet bereiken en ging hij naar de bibliotheek in Rotterdam om daar hele dagen te lezen. In 1945 begon hij aan en studie wis- en natuurkunde aan de Universiteit Leiden en was lid van jaarclub 'de Kater' van de studentenvereniging Augustinus. Van 1952 tot 1954 werkte Oomes als assistent wiskunde aan de Technische Hogeschool in Delft en van 1954 tot 1958 aan de Universiteit Leiden. In 1958 ging hij werken als leraar aan het St. Agnescollege in Leiden, waar hij één jaar les gaf als natuurkundeleraar en in de overige jaren wiskundeleraar was. In 1985 maakte hij gebruik van de VUT-regeling. In 1969 kwam Annette Donker met haar dochter in het leven van Oomes. Samen kregen zij nog vier kinderen. Oomes had een voorliefde voor, interesse in en kennis over Leiden. In 1973 was hij medeoprichter van de Stichting Diogenes die veel historische panden in Leiden heeft aangekocht en gerestaureerd. Tijdens de restauratie van de Pieterskerk (1978 - 1982) heeft hij ervoor gezorgd dat de grafzerken op de oorspronkelijke plaats zijn teruggelegd en is het graf van o.a. Boerhaave teruggevonden. Hij heeft zich ingezet voor het behoud van de restanten van de Vrouwenkerk in Leiden. In 1988 was hij Oomes betrokken bij de oprichting van de Vereniging Jan van Hout en was jarenlang bestuurslid. Oomes wordt genoemd als grootste kenner van de geschiedenis van de Duytsche Mathematique en van de Statenbijbel. Ook heeft hij het vroegste werk van Simon Stevin (1548 - 1620) ontdekt en de oorspronkelijke Nederlandse tekst van de grafsteen van Ludolph van Ceulen (1540 - 1610). Deze vondsten waren niet toevallig maar opgemerkt door Oomes dankzij een scherp geheugen, oog voor detail en volhardend onderzoek. Hij stierf in Leiden op 10 september 2010.

Collectie
  • Archieven Erfgoed Leiden en Omstreken
Type
  • archief
Identificatienummer van Erfgoed Leiden en Omstreken
  • NL-LdnRAL-1774
Trefwoorden
  • personen
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards