Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Pamflet tegen de arbeidsinzet

1 januari 1945

Na de aankondiging van de 'Liese-Aktion' verschenen verschillende soortgelijke teksten. Wellicht is deze tekst als getypt pamflet verspreid. Door het samenwerkingsverband van de landelijke illegaliteit het Amsterdams Werk-Comité o.l.v. Henk van Randwijk werd een pamflet verspreid dat was ondertekend door 'De Gezamenlijke verzetsbewegingen in Nederland'. In Leiden was al wel een goede samenwerking tussen de verschillende illegale bewegingen tot stand gekomen, maar onbekend is door wie het hier getoonde pamflet is opgesteld, vervaardigd en verspreid. Oproep aan de Leidse burgerij van de Samenwerkende illegale organisaties om geen gehoor te geven aan de oproep voor de arbeidsinzet. Vrijstellingen moeten niet worden aangevraagd en men moet zich niet melden. Getypte tekst van een pamflet. Doorslag.

Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards