Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Nederland voedt zichzelf. Productieslag 1941

1 januari 1941

NSB-propagandafilm over de landbouwproduktie in Nederland. De heer Posthuma geeft voor de camera informatie over de werkzaamheden die op het platteland worden gedaan. De film toont tussendoor shots van boeren, die aan het werk zijn. “Geconfisqueerd oorlogsmateriaal: propagandafilms van de Filmdienst der NSB vrijgegeven ihkv WOII Open Data Depot in een samenwerkingsverband met Beeld en Geluid en Netwerk Oorlogsbronnen (mei 2018)” 03.56 (Nederland voedt zichzelf, De productieslag 1941, Dr. Posthuma aan het woord) geprojecteerd over Landstand- vignet, Filmdienst Agraries front (noot). 04.03 Dr. Posthuma (voorzitter van de commissie Posthuma en generaal adviseur van de Landstand) zit aan zijn bureau sprekend tegen de camera. 04.17 Paard voor een ploeg. 04.19 Ploeg met boer erachter en andere landelijke beelden. Tekst : Boer moet hard zwoegen, opdat wij goed kunnen distribueren. 04.50 Posthuma weer achter bureau, als voorheen. 05.04 Beelden van oogstende boer e.a. landelijke taferelen. 05.28 Posthuma als voorheen. 05.35 (Titel van de leuze : Nederland voedt zichzelf) geprojecteerd over vignet Landstand. 05.42 Beeld : Traktor, die gras scheurt in de grote Ijpolder bij Amsterdam. Tekst : Er moet bouwland bijkomen wil Nederland zich zelf kunnen voeden. 06.07 Beelden van zaaien van capucijners. 06.39 Boer die land rijp maakt voor poten van aardappelen. 07.01 Einde (abrupt)

Vervaardiger
  • Filmdienst der NSB (producent)/Filmdienst Ned. Agrarisch Front
Collectie
  • WOII Open Data Depot
Type
  • Moving Image
Identificatienummer van Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid
  • 114427
Trefwoorden
  • platteland
  • landbouwwerktuigen
  • landbouw
  • boeren
  • propagandafilms
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards