Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

NIEUWS UIT INDONESIE - UITREIKING VAN ONDERSCHEIDINGEN OP OOST-BORNEO - VERTREK VAN DE CHINESE MILITAIRE MISSIE - COMMISSIE VAN DRIE ARRIVEERT TE BATAVIA - NIWIN KERSTPAKKETTEN AANGEKOMEN

17 november 1947

Weekjournaal van Polygoon Hollands Nieuws van week 47 uit 1947. 50:42 DECORATIES Drie Indonesiërs, die zich bij de landing van de Amerikanen en Australiërs in mei 1945 zeer verdienstelijk hebben gemaakt, krijgen op Oost-Borneo een Nederlandse onderscheiding en worden daarna hartelijk gefeliciteerd. 51:03 CHINEZEN VERTREKKEN Van het vliegveld Kemajoran bij Batavia vertrekken Chinese militairen. Ze zijn klaar met hun taak: het helpen opstellen van een rapport voor de Veiligheidsraad inzake een "staakt het vuren" in het conflict tussen Nederland en de Indonesische Republiek. De Chinezen nemen afscheid en klimmen in een Liberator bommenwerper die vervolgens opstijgt. 51:36 COMMISSIE VAN DRIE Op hetzelfde vliegveld arriveert ruim een week later de zgn. Commissie van Drie. Deze commissie (ingesteld door de Veiligheidsraad van de VN), bestaande uit de Belg Paul van Zeeland, de Australiër Kirby en de de Amerikaan Graham, moet de voorwaarden onderzoeken op grond waarvan de besprekingen tussen de Nederlanders en Republikeinen kunnen worden heropend. Ter begroeting is oa aanwezig luitenant gouverneur-generaal dr. H.J. van Mook. (in burger; met bril) 52:06 KERSTPAKKETTEN De eerste NIWIN-kerstpakketten, in Nederland ingezameld voor de militairen in Indonesië, zijn in Batavia aangekomen en zullen worden gedistribueerd. De eerste zendingen gaan naar de verst gelegen posten om op tijd te zijn. Vanuit een pakhuis wordt een vrachtauto volgeladen met de pakketten, naar de haven gebracht en door Indonesische havenarbeiders aan boord van een zeeschip getakeld met bestemming Palembang.

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards