Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

HERSTELBETALING DOOR DUITSLAND

22 december 1947

Weekjournaal van Polygoon Hollands Nieuws van week 52 uit 1947. Duitsland levert (gedwongen) aan Nederland Duitse goederen bij wijze van herstelbetaling. Uit het havengebied van Hamburg is oa een hijskraan toegewezen. Daarnaast komen uit Duitsland ook uit Nederland gestolen spullen terug. SHOTS: - het totaal verwoeste havengebied van Hamburg; temidden van de verbogen spanten en resten van haveninstallaties staat nog één gave hijskraan overeind (het voor Nederland bestemde exemplaar); - een reusachtige draaibank wordt naderbij gereden over spoorrails; in de haven wordt hij in onderdelen uiteengenomen en worden de delen mbv een drijvende bok aan boord van een landingsvaartuig van de Koninklijke Marine gehesen dat de boel naar Nederland zal vervoeren; - in Duitsland opgespoorde Nederlandse rijnaken en andere kleinere schepen worden door de bezettingsautoriteiten vrijgegeven; de schippers hijsen de Nederlandse vlag en beginnen aan de terugreis.

Vervaardiger
  • Polygoon Hollands Nieuws (producent) / Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid (beheerder)
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards