Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Nieuws uit Indonesië: autodumps in Batavia, Nederlandse Rode Kruis hulp in Pangkalpinang, tinbewerking op Bangka

1 oktober 1946

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. 1) BATAVIA: door de Japanse bezetting zijn veel auto's tot oud roest gedegradeerd. SHOTS: (va 00:00) - autowrak in de straat; autokerkhoven met autowrakken, deels overgroeid; - Nederlandse militairen (niet duidelijk geuniformeerd) sleutelen aan de auto's. 2) BANKA: op het eiland Banka wordt de bevolking door het Rode Kruis voorzien van medische hulp. SHOTS: (va 00:58) - op een een vrachtauto stapelen helpers kisten en conservenblikken (met volle melk?) op; - Rode Kruisverpleegsters delen in de open lucht kininetabletten uit aan en dienen oogdruppels toe bij de inlandse bevolking; - blikken biscuits worden leeggeschud en de biscuits worden uitgedeeld aan kinderen. 3) BANKA: tgv de tinwinning is er op het eiland een complete industrie ontstaan waarbij tinnen siervoorwerpen worden gemaakt. SHOTS: (va 01:45) Chinese jongens werken in een werkplaats handmatig aan de vervaardiging van tinnen edelsmeedwerk.

Vervaardiger
  • Polygoon-Profilti (producent) / Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid (beheerder)
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards