Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

De les van het verleden

1 januari 1946

Film van het ministerie van Landbouw, Visserij en Voedselvoorziening over het herstel en de ontzilting van de Zeeuwse landbouwgronden (na de inundatie tijdens WO II of na de watersnood van 1953). 02:22 Oogstende boeren, cu zee en branding, overstroomd land, herstelwerkzaamheden aan dijken (graven, heien, afwatering), opgedroogd land met oa skeletjes van krabben en resten van landbouwwerktuigen. 05:42 Eggende boer, boeren die gips uitstrooien boven hun land, animaties die aangeven hoeveel zout er in de bodem terecht is gekomen, hoe het zout de bodemstructuur aantast en hoe een afwateringssysteem het zout afvoert, cu afwateringssysteem, mannen die een afvoerpijp uitgraven. 08:40 Verzilte grond, eggende en ploegende boer, het nemen van grondmonsters, onderzoek met de monsters in een laboratorium, cu's van div. gewassen en planten. 13:29 Animaties plantengroei, div. van braakliggend, zilt terrein, regen, animatie structuurbederf door zout, boeren die gips uitstrooien. 18:10 Afgravingswerkzaamheden: na een explosie worden brokken steen (kalk?) kleingehakt, met transportkarretjes weggereden en met een machine fijngemalen. Animatie die het herstel van de bodem weergeeft, monsters van grond die niet en van grond die wel met gips bestrooid is, oogstende boer bij boerderij "Nieuw Leven". N.B. Datering onbekend: na de inundatie tijdens WO II of na de watersnood van 1953.

Vervaardiger
  • Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid (beheerder)
Collectie
  • Open Beelden
Type
  • Moving Image
Identificatienummer van Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid
  • 529145
Trefwoorden
  • wederopbouw
  • landbouw
  • animaties
  • akkerbouw
  • afgravingen
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards