Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Herdenking slag om Arnhem: Zuid Nederland bevrijd

1 september 1969

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. Herdenking van het feit dat 25 jaar geleden de Slag om Arnhem plaatsvond. 300 Britse parachutisten van het 10e bataljon The Parachute Regiment springen op de Ginkelse Hei bij Ede uit vliegtuigen, gadegeslagen door veteranen. Bij het gedenkteken wordt een korte herdenking gehouden. Met stads- en straatshots van Arnhem, oa de Rijnbrug, en de Airborne Begraafplaats te Oosterbeek. In Maastricht wordt het bevrijdingsvuur bij het oorlogsmonument van Charles Eyk op het Koningsplein ontstoken met een fakkel die door een estafetteploeg uit Normandië was gebracht. Verenigingen uit Limburg defileren en er wordt vuurwerk afgestoken. Met verder de geallieerde begraafplaats bij Margraten. Met archiefmateriaal van Operatie Market Garden en de Slag om Arnhem en de bevrijding van Arnhem in 1945, de arrestatie van Duitsers en NSB-ers en de bevrijding van Maastricht.

Vervaardiger
  • Polygoon-Profilti (producent) / Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid (beheerder)
Plaats
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards