Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Oorlogsslachtoffers

1 oktober 1945

Promotiefilm die bioscoopbezoekers oproept tot hulpverlening aan oorlogsslachtoffers. Beelden van het gebombardeerde Bezuidenhout, andere getroffen gebieden en van inzameling van kleding en dekens 00.00 Tekst : Oorlogsslachtoffers 00.04 Beeld : Ruines en puinhopen van verwoeste huizen aan het Bezuidenhout in Den Haag 00.21 Woonblokken met etagewoningen 00.28 Interieur van een ruime zitkamer en smalle zithoek 00.32 Nood-onderkomen in dorp bij Den Bosch met grotendeels dichtgespijkerde ramen, en op strozakken op de vloer slapende kinderen 00.41 Babycommode wordt huis uitgedragen in Dordrecht, opladen van een linnenkast. Pakkist, bed en matras worden naar buiten gedragen. Ingezameld serviesgoed op de vloer van opslagplaats in Vianen. Paren schoenen en een paar klompen. Vrijwilligsters sorteren kleding en dekens 01.08 Vloot gepavoiseerde binnenschepen, op eigen kracht varend of getrokken door sleepboot, onderweg van Dordrecht naar Bergen op Zoom 01.24 Legertruck met inzamelende politieagenten in Dordrecht. Paard-en-wagen stopt voor boogpoort van opslagplaats. Meisjes in Giessendam dragen stok waaraan jurken hangen 01.36 Besneeuwde stadstram, door sneeuwbrij voortgezeulde handkar, binnenschepen uit het Dordtse in de haven van Bergen op Zoom. Lossen van huisraad uit binnenschip 01.54 Tekst : Doe Gij desgelijks. Van 29 October t/m 3 November is er een kleereninzameling. Geeft, geeft, GEEFT. Geeft dat, wat gij eigenlijk zelf niet kunt missen. Laten wij elkaar helpen, laten wij het van harte doen, en zoo de grondslagen leggen voor een betere samenleving 02.17 EINDE In de jaren vlak voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn door nationaalsocialistische organisaties propagandafilms en radio-uitzendingen gemaakt, waarin discriminerende, beledigende of tot haat aanzettende uitlatingen kunnen voorkomen. Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid wil de kijker/luisteraar hier nadrukkelijk op wijzen. Beeld en Geluid is niet verantwoordelijk voor verdere openbaarmaking, verspreiding en hergebruik door derden.

Vervaardiger
 • Polygoon-Profilti (producent) / Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid (beheerder)
Collectie
 • Open Beelden
Type
 • Moving Image
Identificatienummer van Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid
 • 120263
Trefwoorden
 • wederopbouw
 • burgemeesters
 • verwoestingen
 • kleding
 • acties
 • evacués
 • meubilair
 • oorlogsslachtoffers
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards