Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Oorlogsvoedsel 1945

1 maart 1945

Zie tijdcodetekst. Impressie van het dagelijks voedselrantsoen voor de hongerende bevolking van de Vesting Holland aan het eind van de hongerwinter. Men ziet het klaarmaken van tulpebollen, suikerbieten, erwten en koolsoep. Tevens het gebruik van een noodpotkacheltje 00.00 Ruw gevlochten mandje met suikerbieten. Aardappelschilmesje en tafelmes liggen ernaast 00.07 Huisvrouw in keuken maalt de gesneden suikerbieten in een gehaktmolen ; de pulp wordt opgevangen in een soepbord 00.24 Emaille melkkan met spliterwten wordt gedeeltelijk leeggegoten in het reservoir van een koffiemolen ; een meisje van ongeveer 17 jaar maalt de erwten in de molen, die ze tussen haar knieen geklemd houdt 00.37 Huisvrouw pelt de buitenschil van tulpenbollen af. Links in een schaaltje gaan de gepelde bollen, rechts de buitenschillen. De stam uit de tulpenbol wordt weggesneden, waarna de dekbladeren segment na segment afgeschild worden 01.01 Detailbeeld van de geschilde bollen, wit glanzend in het schaaltje 01.04 Huisvrouw ligt deksel op van pannetje op brandend pot(nood-)kacheltje en bekijkt misprijzend de inhoud 01.09 De vrouw controleert de kleine luchttoevoeropening en ligt de pan op om twee kleine stukjes hout in het potkacheltje te stoppen 01.20 Vader en zoontje aan tafel, wachtend tot er opgeschept wordt. Serviesschaal met gekookte tulpenbollen wordt op tafel gezet ; daarachter broodschaal met 5 donker gekleurde sneetjes brood 01.27 Het gezin, vader, moeder, dochter, en zoontje zitten aan de maaltijd. Close-up van de vader, vermagerd en gegroefd 01.33 Vader en zoon snijden, elk op hun eigen wijze, hun tulpenbol. Het meisje eet een stuk je bol van haar vork en kauwt er op 01.39 Close-up van de vader, langzaam kauwend op een stuk tulpenbol, en tegelijkertijd toezicht houdend op zijn zoontje 01.43 Einde In de jaren vlak voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn door nationaalsocialistische organisaties propagandafilms en radio-uitzendingen gemaakt, waarin discriminerende, beledigende of tot haat aanzettende uitlatingen kunnen voorkomen. Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid wil de kijker/luisteraar hier nadrukkelijk op wijzen. Beeld en Geluid is niet verantwoordelijk voor verdere openbaarmaking, verspreiding en hergebruik door derden.

Vervaardiger
  • Polygoon-Profilti (producent) / Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid (beheerder)
Collectie
  • Open Beelden
Type
  • Moving Image
Identificatienummer van Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid
  • 42508
Trefwoorden
  • ondervoeding
  • voedselbereiding
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards