Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Inventaris van het archief van het Evacuatiecomité Tilburg

1 januari 1946

Inventaris van het archief van het Evacuatiecomité Tilburg, 1944 - 1946. Evacuatiecomite Tilburg ( Stelling F14) Bereik en inhoud: Toelichting. Voor de coördinatie van de hulpverlening aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, werd op 6 november 1944 in het Paleis Raadhuis het Oorlogscomité Tilburg opgericht. In het bestuur, onder leiding van mevr. J. van de Mortel-Houben, waren afgevaardigden van de volgende hulporganisaties vertegenwoordigd: RK Huisvestingscomité, Vrouwelijke Jeugd, Comité voor zieke en gewonde soldaten, Wit-Gele Kruis, Gevangencomité, Burgerlijk Armbestuur, Katholieke Actie, Gemeente Tilburg, Studenten, Rode Kruis, Mannelijke Jeugd, Protestante Kerkgenootschappen, Groene Kruis, Hulpcomité Tilburg. Tijdens deze oprichtingsvergadering werd besloten om een aantal sub-comités op te richten, nl. het Evacuatie Comité en het Ontspanningscomité.(voor geallieerde militairen.) Het reeds op 28 oktober 1944 opgerichte Hulpcomité Tilburg October 1944 bleef als sub-comité van het Oorlogscomité bestaan. Op 5 januari 1945 werd een derde comité opgericht, Comité voor het Kind. Mevrouw M. Verbunt van Lier had een bestuursfunctie in het Evacuatiecomité, Comité voor het Kind en het Hulpcomité Tilburg October 1944. Door haar bemiddeling zijn o.a. de archieven van deze Comités in de jaren 50 aan het gemeentearchief overgedragen. Ten onrechte werden deze archieven betiteld als zijnde de collectie Verbunt-van Lier. Naast genoemde instellingen was mevrouw Verbunt-van Lier ook actief in het Comité Nederland helpt Indië, De Nationale Feestrok, MARVA, afd. Tilburg, Unie van vrouwelijke vrijwilligers, Katholiek Thuisfront en de Nationale Monumentencommissie voor Oorlogsgedenktekens. Deze (fragment) archieven zijn ieder afzonderlijk in het bestand van het Gemeentearchief opgenomen. Van het Oorlogscomité Tilburg zijn geen stukken aangetroffen, wel van een aantal sub-comités, die afzonderlijk in een inventaris zijn beschreven. Voor uitvoerige informatie betreffende de hulpverlening van direct na de bevrijding van Tilburg wordt verwezen naar 'Noden bij en na de bevrijding. Tilburgs bijdrage aan de overgangstijd 1944-1945'. Archiefvormers:

Vervaardiger
  • Evacuatiecomite Tilburg
Collectie
  • Archieven Regionaal Archief tilburg
Type
  • archief
Identificatienummer van Regionaal Archief Tilburg
  • NL-TbRAT-657
Trefwoorden
  • 9.7 Hulpverlening in bijzondere omstandigheden
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards