Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
De Zeemanspot

De Zeemanspot

De Zeemanspot was een verzetsorganisatie die gedurende de bezetting financiële steun verleende aan de families van buitengaats verkerende Nederlandse zeelieden. De administratie was ondergebracht bij het daartoe opgerichte Disconto Instituut Zeelieden (DIZ). Alhoewel minister Steenberghe via Radio Oranje op 17 april 1941 had toegezegd dat de Nederlandse regering garant zou staan voor leningen leek het moeilijk een praktische implementatie te vinden en dus werd het systeem van de Zeemanspot aanvankelijk gebaseerd op donaties. In januari 1942 vroeg Filippo aan de bankier Walraven van Hall om een Zeelieden Fonds op te zetten in Amsterdam. Van Hall bedacht dat men van de garantie van Londen gebruik kon maken als men een administratie bij kon houden van de verstrekte leningen. Walraven van Hall richtte zich voornamelijk op de contacten tussen de Zeemanspot en de illegaliteit terwijl zijn broer Gijs van Hall zorg droeg voor de administratie.

Filter op
Geen filters gevonden
Geen filters gevonden
Geen filters gevonden
Geen filters gevonden
Overveen, Monument voor de Zeemanspot en het Nationaal Steunfonds

Het monument is opgericht ter eerbetoon en ter nagedachtenis aan de medewerkers aan het Nationaal Steunfonds, "Bank van het Verzet" Oprichting Het monument is tot stand gekomen op initiatief van Marlies ter Borg. Het monument is gesponsord door De Nederlandse Vereniging van Banken, de gemeente Bloemendaal en de 'Kleinkinderen van de Zeemanspot en het Nationaal Steun Fonds (NSF)'. Onthulling Het monument is op 5 mei 2020 onthuld door Ellen Wurpel-van Hall, Christina Dorjee (kleindochter van Jaap Buijs) en Barry Atsma, die Walraven van Hal speelde in de Nederlandse speelfilm 'Bankier van het verzet'. Hij was als eregast bij de onthulling aanwezig. Burgemeester Elbert Roest hield een toespraak tijdens de plechtigheid. Ook overhandigde hij een silhouet van Gijs, Wally en een door hen gedragen kind symbolisch overhandigd aan een leerling van basisschool SAB. Bij de onthulling werden ook bloemen gelegd voor Dré Gelderblom en Iman Jacob van den Bosch door diens naar hem vernoemde kleinzoon en Sytze van der Laan, de filmproducent. Tevens legden Frans van der Ven (beeldhouwer) en Eva van het Zonnehof (het ouderlijk huis van de bankiers van het verzet) bloemen voor het Kunstenaarsverzet en werden er voor Kapitein Filippo (initiatiefnemer tot oprichting van de Zeemanspot) en de Zeemanspot bloemen gelegd.

Vervaardiger
Frans van der Ven
Organisatie
Nationaal Comité 4 en 5 mei
Nationaal Steun Fonds
Nationalsozialistische Frauenschaft
Bosch
Monument
Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards