Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Operatie Infatuate II

Operatie Infatuate II

Operatie Infatuate II vond plaats op 1 november 1944. Vanuit de haven van Oostende vertrekken Britse commando's, ze landen bij Westkapelle. Negen landingsvaartuigen zonken en de geallieerden leden zware verliezen. Aan het einde van de dag was Westkapelle bevrijd.

Filter op
Geen filters gevonden
Geen filters gevonden
Geen filters gevonden
Geen filters gevonden
Assaultboot MK2

Eind oktober 1944 is Walcheren het enige gebied langs de Westerschelde dat nog niet is bevrijd en op 1 november vallen de geallieerde troepen va n drie kanten aan om ook dit eiland te bevrijden. Bij Vlissingen (codenaam: Infatuate 1) en Westkapelle (codenaam: Infatuate 2) landen de geallieerden vanuit zee. Beide operaties verlopen globaal volgens plan. Aan de oostkant van Walcheren verloopt alles helaas minder voorspoedig. Het offensief op de Sloedam loopt vast, het lukt de tweede Canadese Infanteriedivisie niet de dam te veroveren. Daarom wordt besloten de Duitse eenheden aan de Walcherse zijde te verrassen door een nachtelijke aanval over het water en door de modder van het Sloe. Gedurende de nacht van donderdag 2 op vrijdag 3 november 1944 steken Schotse soldaten van het 6de bataljon Cameronians met bootjes het water en daarna de slikken van het Sloe over, zo’n 2 kilometer ten zuiden van de Sloedam. De Duitsers verwachten de geallieerden hier niet en moeten zich terugtrekken. Op de Sloedam wint de Tweede Canadese infanteriedivisie hierdoor terrein en op 5 november geven de Duitsers zich gewonnen. De boten die de Cameronians gebruiken zijn zgn. Goatley boten, Assault boten type MK2. Dit is een opvouwbare boot, speciaal ontworpen voor militair gebruik door Fred Goatley. Eerder al werden deze bootjes gebruikt voor de oversteek van de rivier tijdens operatie Market Garden. De boot heeft een houten bodem en canvas zijkanten en weegt slechts ongeveer 150 kg; hierdoor is hij makkelijk op te tillen en te verplaatsen. Ze biedt plaats aan 10 man. Het in elkaar zetten van een bootje duurt, met twee man, slechts twee minuten. Groot nadeel is echter dat de bootjes behoorlijk kwetsbaar zijn. Een aantal jaar geleden werden op een zolder, bovenin een boerenschuur in Zuid-Beveland, bij toeval de restanten van een MK2 teruggevonden. Gelukkig werd er niets weggegooid, maar alles kwam naar het Bevrijdingsmuseum. Inmiddels hebben onze restaurateurs de boot geheel gerestaureerd, vanaf de opening van ons nieuwe museum (25 oktober 2019) zal deze bijzondere boot een plaats krijgen in de vast expositie. Een uniek object dat een belangrijke rol speelde in de laatste fase van de bevrijding en tevens een welverdiende hommage aan de dappere Cameronians.

Organisatie
Bevrijdingsmuseum Zeeland
Tweede Wereldoorlog
Operatie Market-Garden
Vaartuigen
Object
Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards