Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud

Indiëgangers

Indiëgangers is de benaming voor de mensen die in de jaren 1945-1950 als oorlogsvrijwilligers (OVW'ers) of dienstplichtige militairen door de Nederlandse regering zijn uitgezonden naar Nederlands-Indië.

Filter op
Geen filters gevonden
Geen filters gevonden
Geen filters gevonden
Geen filters gevonden
Castenray, 'Indië-monument'

Het 'Indië-monument' in Castenray (gemeente Venray) is opgericht ter nagedachtenis aan twaalf militairen uit Castenray en Klein-Oirlo die tijdens de koloniale oorlog in Indonesië in het voormalige Nederlands-Indië zijn gesneuveld. Oprichting De oprichting van het monument was een initiatief van de Stichting Heemkundig Genootschap Castenray. De stichting ziet de oprichting van het monument als een eerbetoon aan de Indiëgangers, als een permanente herinnering aan deze voor velen zo droevige en traumatische periode en als een kunstzinnige uiting van de broosheid van vrede onder de mensen. Behalve de herdenking van de Indiëgangers, van wie de Castenrayse marinier Gerrit Arts bij de vervulling van zijn plicht op Java sneuvelde, vindt de stichting het van groot belang dat de jeugd kennis neemt van deze episode uit onze nationale en lokale geschiedenis. De achtergrondgedachte daarbij is dat vrede een kostbaar goed is en dat jongeren dagelijks moeten werken aan een betere wereld en het instandhouden van de vrede. Hen leren dat dit begint in hun eigen leefomgeving met respect voor elk ander is daarbij het uitgangspunt. Onthulling Het monument is onthuld op 6 oktober 2007 door de zes nog in leven zijnde Indiëgangers uit Castenray. Vervolgens brachten twaalf basisschoolleerlingen een bloemenhulde door voor elke Indiëganger een roos in een vaas te plaatsen. Één witte voor de gesneuvelde Gerrit Arts en elf rode voor de overigen. Uit respect voor alle tienduizenden Indiëgangers en voor allen die in Indië gevallen zijn, werd door de honderden aanwezigen een minuut stilte in acht genomen, waarna trompettist Caro Versteegen de Last Post blies. Bij de onthulling waren bijna 150 Indiëgangers aanwezig.

Organisatie
Nationaal Comité 4 en 5 mei
Monument
Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards