Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud

De mensen van TRIADO: Edwin Klijn

19 november 2018 · Nieuws
VIDEO | In de interviewserie 'De mensen van TRIADO' komen betrokkenen bij het project Tribunaalarchieven als digitale onderzoeksfaciliteit aan het woord. Ze vertellen over hun expertise en rol in het project. Maar ook over hun verwachtingen en het belang van TRIADO. In deze vijfde aflevering: Edwin Klijn, programmamanager van Netwerk Oorlogsbronnen en projectleider van TRIADO. 
De mensen van TRIADO: Edwin Klijn

Van één dossier, fotoalbum of dagboek tot een aantal strekkende (kilo)meter papier op de plank. NOB zorgt ervoor dat de Collectie WO2 Nederland, gekenmerkt door diversiteit en verspreid over 430+ instellingen in het land, een hoger niveau van zichtbaarheid en bruikbaarheid bereikt dan de instellingen dat individueel kunnen.

Digitale toegankelijkheid

Met name in de toegankelijkheid van archieven of tekstdocumenten is hier nog een grote slag te maken. Als er gedigitaliseerd wordt, dan blijft het vaak bij een scan, een plaatje dus eigenlijk. Nadere toegankelijkheid blijft meestal uit. Het Netwerk Oorlogsbronnen zoekt - binnen de programmalijn 'Research and development' - naar oplossingen voor specifieke problemen en voert haalbaarheidsonderzoeken uit voor potentiële producten, diensten of activiteiten. Eén van die onderzoeken is naar het geautomatiseerd omzetten van archieven naar machineleesbare tekst, waarmee het materiaal fulltext doorzoekbaar wordt. Dat betekent dat je door de inhoud van die strekkende (kilo)meters op de plank kunt 'Googelen'.

TRIADO en Netwerk Oorlogsbronnen

Start vormde in 2016 uitgevoerde pilotproject 'Volautomatische Archiefontsluiting'. Hierin is onderzocht onder welke omstandigheden het zinnig is om Optical Character Recognition-software, in combinatie met Named Entity Recognition-tools in te zetten. De resultaten waren uitgangspunt voor de eerste fase van TRIADO, waarbinnen een efficiënte en effectieve methodiek is ontwikkeld om grote hoeveelheden ongestructureerde, analoge data uit archiefcollecties om te werken naar bruikbare digitale onderzoeksdata. Een aantal dossiers uit het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging (Nationaal Archief) dienen als casus. Begin 2019 start de tweede fase van het project en wordt de bruikbaarheid van de fulltext doorzoekbare tekst getest aan de hand van wetenschappelijke onderzoeksvragen.

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards