Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Mevrouw probeert door bevroren ramen te kijken, 2 januari 1946.Collectie Anefo, Nationaal Archief

Handleiding 'Verbind je termen' gepubliceerd

10 oktober 2017 · Nieuws
Online bronnen beter vindbaar met het gebruik van terminologieën (thesauri). Met de handleiding 'Verbind je termen' worden erfgoedinstellingen aan de hand genomen in het volledige proces van de dataverrijking in gecontroleerde velden.

De handleiding 'Verbind je termen', waar Inge van Stokkom van het Netwerk Oorlogsbronnen aan meeschreef, is gepubliceerd via projectenbank CEST van het Belgische expertisecentrum PACKED vzw. De publicatie helpt erfgoedinstellingen in het gebruik van terminologieën vanuit een digitaal perspectief, en is voortgekomen uit een samenwerking tussen het ModeMuseum Antwerpen (MoMu), Netwerk Zuiderzeecollectie en Netwerk Oorlogsbronnen (NOB). Musea worden in de uitgave begeleid in het volledige proces van de dataverrijking in gecontroleerde velden, zoals exporteren, opschonen, koppelen en importeren. Met als doel online bronnen beter vindbaar te maken. 

Hoe kun je het gemakkelijkste koppelingen leggen naar een externe thesaurus of terminologiebron? Wat doe je met trefwoorden, die niet in thesauri zijn terug te vinden? Hoe ga je om met door de jaren heen vervuild geraakte velden in je CMS? Dat soort vragen komt allemaal aan bod. De handleiding is opgezet voor een divers publiek: zowel voor databeheerders als collectieregistrators, gebruikmakend van verschillende content management systemen en met uiteenlopende collecties in beheer. Met de kleine en grote bouwstenen kunnen instellingen zelf bepalen hoe ze te werk gaan, afhankelijk van hun noden. 

Voor elk systeem van toepassing

Het rapport beschrijft één voorbeeld-linkproces uitgebreid: ‘verbind je Adlib-termen in Fuzzy Lookup aan de AAT’. Het is verder opgebouwd uit addenda, die alternatieve werkwijzen zoals CultuurLINK introduceren of ingaan op het opschonen van data. In de uitleg wordt vaker uitgegaan van Adlib, een door meer dan zeshonderd musea in Nederland en België gebruikt systeem. De meeste methodes in de gids zijn echter voor elk systeem van toepassing, zo lang er een data-export mogelijk is in CSV of Excel-formaat. 

Up-to-date

De handleiding is geschreven door Shannon van Muijden (Zuiderzeemuseum), Inge van Stokkom (Netwerk Oorlogsbronnen) en Ykje Wildenborg (MoMu). Zij werken simultaan aan Netwerk Zuiderzeecollectie, Netwerk Oorlogsbronnen (NOB) en Visuele Thesaurus voor Mode & Kostuums (VTMK). Die samenwerkingen stimuleren het gebruik van links naar terminologieën in de objectregistratie. De handleiding beoogt instellingen de kans te bieden om hiermee te experimenteren achter het eigen bureau, buiten de context van een workshop. Door de ondersteuning van onder meer Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE) en PACKED vzw is het gelukt een zo up-to-date mogelijk document af te leveren.

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards