Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Bekendmaking over spertijd als gevolg van aanslagen van het verzet (1945)Beeldbank WO2 – NIOD

Handreiking bekendmakingen: tips voor het beschrijven van bekendmakingen

18 augustus 2023 · Nieuws

Bekendmakingen (Dui: Bekanntmachungen) zijn aanplakbiljetten die Duitse en/of Nederlandse gezagdragers gebruikten om de bevolking op de hoogte te stellen van nieuwe wetgeving, maatregelen of algemene mededelingen. Naast kranten en de radio – die beide in toenemende mate onder strenge censuur stonden – behoorden bekendmakingen tot een van de belangrijkste communicatiemiddelen tijdens de Duitse bezetting. Bekendmakingen stelden de lokale bevolking op de hoogte van evacuaties, voedseldistributiemaatregelen, confiscaties van goederen, maar ook executies van verzetslieden en represailles tegen zwarthandel. Bekendmakingen zijn onmisbare bronnen voor eenieder die meer te weten wil komen over de dagelijkse werking van het bezettingsbestuur tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Duizenden van deze bekendmakingen zijn terechtgekomen in de collecties van erfgoedinstellingen, waar ze nu vaak zijn opgenomen in beeldbanken. De Handreiking Bekendmakingen 1939-1945, tot stand gekomen door een samenwerkingsproject van het Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen (OVCG), Groninger Archieven en Netwerk Oorlogsbronnen – is bedoeld om collectiebeheerders handvaten te bieden voor het contextualiseren van deze bijzondere en informatierijke bronnen. Naast achtergrondinformatie bevat het praktische adviezen en tips.

De Handreiking maakt onderdeel uit van het project “Mobilisatie, accommodatie, repressie en bevrijding. De oorlog in bekendmakingen (1939-1946), gefinancierd door het Mondriaan Fonds, als onderdeel van het programma 75 jaar vrijheid.

Zie ook:

Themapagina 'Bekendmakingen' op oorlogsbronnen.nl

 

Bekendmakingen uit de Tweede Wereldoorlog
Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards