Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
‘Boulevard des Misères’ WesterborkPubliek Domein

Kennisland onderzoekt bescherming persoonsgegevens uit oorlogstijd

17 maart 2017 · Nieuws

Kunnen wij persoonsgegevens van mensen die overleden zijn vrij verspreiden? Wat zijn de juridische, ethische, maatschappelijke kaders en implicaties? Maarten Zeinstra van Kennisland vertelt over het onderzoek voor het project Personenportal WO2.

Het is belangrijk dat onze geschiedenis ons niet achtervolgt als we dat niet willen. Maar hoe zit dat met historische persoonsgegevens? Kunnen wij persoonsgegevens van mensen die overleden zijn vrij verspreiden? Wat zijn de juridische, ethische, maatschappelijke kaders en implicaties? Maarten Zeinstra van Kennisland vertelt over zijn onderzoek voor het NOB-project Personenportal WO2.

Het Netwerk Oorlogsbronnen (NOB) brengt gedigitaliseerde archieven samen, met daarin onder andere administratie en informatie over mensen ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Het gaat bijvoorbeeld om registers van concentratiekampen, gevangenissen en soortgelijke informatiebronnen. Het NOB wil deze persoonsdata standaardiseren en – binnen de wettelijke kaders – beschikbaar stellen via een nog te ontwikkelen Personenportal WO2, met archiefstukken van enkele honderdduizenden personen.

Publicatie

Er is echter veel discussie over het publiceren van persoonsgegevens, en niet alleen van persoonsgegevens van mensen die nog in leven zijn. Persoonsgegevens van overleden personen die gepubliceerd worden kunnen namelijk impact hebben op hun nabestaanden. Het is belangrijk een goede analyse te maken van de juridische en maatschappelijke implicaties voor de bewerking en publicatie van dergelijke gestructureerde informatie.

Erfgoedinstellingen moeten de balans vinden tussen het beschikbaar stellen van erfgoedinformatie om de publieke missie van hun organisatie te behalen, en de mogelijke gevolgen van deze beschikbaarstelling. In een samenleving waarbij de verspreiding van persoonsgegevens een grote impact kunnen hebben op een mensenleven is deze balans precair.

Gebruik

Zo heeft de Nationale Verjaardagskalender ons bijvoorbeeld geleerd dat veel persoonsgegevens op straat liggen en dat deze makkelijk door hackers te verzamelen en te combineren zijn. Commerciële en malafide partijen doen dit ook: verzekeraars maken risicoanalyses, werkgevers vormen (al dan niet legaal) een oordeel over jou aan de hand van publieke persoonsgegevens en criminelen maken graag gebruik van persoonsgegevens om je op te kunnen lichten. 

Kennisland maakt een analyse van de juridische, ethische en maatschappelijke kaders met het oog op de bescherming van persoonsgegevens. Dit in het kader van de Personenportal WO2. Maar de resulterende publicatie moet, net als eerdere publicaties van Kennisland, in de erfgoedsector een breed perspectief dienen en concrete handvatten bieden voor het publiceren van erfgoeddata.

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media