Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Registratie van Pieter Hendrik SpelStadsarchief Amsterdam

Namen Amsterdamse tewerkgestelden onderdeel van Oorlogslevens.nl

30 maart 2021 · Nieuws

Stadsarchief Amsterdam en Netwerk Oorlogsbronnen werken samen om steeds meer bronnen beter te ontsluiten en aan elkaar te verbinden. In een pilot-project zijn de gegevens van de Amsterdamse Index op de Tewerkgestelden '40-'45 verbonden aan personen op Oorlogslevens.nl. Ruim 1.500 bestaande tijdlijnen konden worden verrijkt met deze bron over tewerkstelling. In totaal zijn 61.224 registraties van tewerkstellingen opgenomen, waarvan het grootste deel dus over personen die tot nu nog geen onderdeel waren van Oorlogslevens. 

Oorlogslevens | Ga naar alle namen van tewerkgestelden

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden arbeiders uit de bezette gebieden tewerkgesteld in Duitsland. In eerste instantie was de tewerkstelling vrijwillig, maar vanaf mei 1943 werden alle mannen tussen 18 en 35 jaar verplicht zich voor werk in Duitsland aan te melden. Wie zich niet aanmeldde werd gestraft en vanaf oktober 1944 werden ook razzia’s gehouden om mannen op te sporen. De laatste grote actie dateert van januari 1945. Toen moesten alle mannen tussen 17 en 40 jaar zich melden voor deportatie naar Duitsland.

Index

De Index Tewerkgestelden is in 2008 gemaakt en bevat de personen die zijn tewerkgesteld in Duitsland. Hiervoor zijn de namen die voorkwamen op de transportlijsten en de loonstaten ingevoerd. Op een transportlijst is te zien wanneer iemand naar Duitsland is gegaan. Op een transportlijst komen meestal meerdere personen voor.

pieter spel
pieter spel
Transportlijst met daarop Pieter Spel Stadsarchief Amsterdam

Vervolg

Met meer bronnen kunnen meer matches worden gemaakt en kunnen meer tijdlijnen op Oorlogslevens worden ingevuld. Het Stadsarchief Amsterdam draagt hier graag aan bij. De gegevens die het onderzoek naar de opgepakte mannen bij de razzia's van Amsterdam heeft opgeleverd, worden ook aan Oorlogslevens worden gekoppeld. Daarna zullen twee andere Indexen, namelijk de Paspoortaanvragen en de Marktkaarten volgen.

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards