Back to top

De Tweede Wereldoorlog in Zaandam: waar de liquidatie van politiecommissaris Willem Ragut door Hannie Schaft heeft plaatsgevonden en de eerste Nederlandse gemeente die ‘jodenvrij’ gemaakt moest worden. Bijna 1300 bronnen uit de collectie WO2 van het Gemeentearchief Zaandam zijn nu onderdeel van de portal oorlogsbronnen.nl.

De Zaanse collectie illustreert niet alleen lokale verhalen - het Zaanse verzet was zeer actief - maar ook gebeurtenissen en plekken die van nationaal belang zijn geweest. Wist u dat het woonhuis van ‘bankier van het verzet’ Walraven van Hall in Zaandam staat en dat Zaankanters massaal deelnamen aan de Februaristaking? 

Eenpansmaaltijd

Kenschetsend is de fotoserie over het nuttigen van een eenpansmaaltijd in het ontspanningsgebouw van Albert Heijn te Zaandam. Tijdens deze maaltijden zaten Duitsers en Nederlanders om één tafel, ongeacht de rangen en standen. De samenkomsten werden georganiseerd door de Ortskommandant ‘ter bevordering van de gemeenschapszin’ en om geld in te zamelen voor de Winterhulp.

Ga naar bit.ly/NOBZaanstad voor de Zaanse WO2-collectie in Oorlogsbronnen.nl. En zie bit.ly/Eintopfessen voor de serie foto’s over eenpansmaaltijden te Zaandam. Bekijk ook de 'Bron uitgelicht' over dit onderwerp: bit.ly/Bronuitgelichtaug