Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Patiënten van het Rode Kruis maken in Rees het bevrijdingsfeest mee

Samen naar Collectie WO2 Nederland: NOB nieuwe stijl

4 juli 2016 · Nieuws

Een bijzondere dag voor de oorlogserfgoedsector. Op woensdag 1 juni 2016 is Netwerk Oorlogsbronnen (NOB) nieuwe stijl van start gegaan in een nieuwe organisatiestructuur: een consortium.

Een bijzondere dag voor de oorlogserfgoedsector. Op woensdag 1 juni 2016 is Netwerk Oorlogsbronnen (NOB) nieuwe stijl van start gegaan in een nieuwe organisatiestructuur: een consortium. De Raad van Advies heeft plaatsgemaakt voor een Stuurgroep, die wordt geadviseerd door een consortium van collectiehoudende instellingen uit de oorlogserfgoedsector.

Netwerk Oorlogsbronnen heeft tot doel met consortiumleden verspreide digitale WO2-collecties in en over Nederland vindbaar en bruikbaar te maken. Zo wordt (her)gebruik van het materiaal gestimuleerd en de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend gehouden. Om dit doel te bereiken werken verschillende partijen en werelden samen in kleine projecten: de digital humanities met de erfgoedsector, de collectiewereld met moderne media en technologie, en beleid met uitvoering.  

Aanloop

Met meer dan 35 instellingen uit het veld is in 2015 een programmaplan voor Netwerk Oorlogsbronnen tot stand gekomen. De eerste maanden van 2016 zijn benut om fondsen te werven en een nieuw programmateam te vormen. Dat is gelukt. Het programma wordt inmiddels ondersteund door het Ministerie van VWS, het VFonds en het VSBFonds en het team is compleet. Puck Huitsing is 1 juni geïnstalleerd als programmadirecteur en vertrokken als directeur Collecties en Diensten bij het NIOD. Het complete programmateam bestaat met ingang van de nieuwe organisatievorm naast Huitsing uit programmamanager Edwin Klijn, events- en officemanager Anne Helfrich, ICT-projectleider Lizzy Jongma en communicatieadviseur Tessa Free.

Stuurgroep

Wat betekent de nieuwe organisatiestructuur voor Netwerk Oorlogsbronnen? Er zijn twee opdrachtgevers voor het programma: de Stuurgroep is eindverantwoordelijk voor de inhoudelijke koers van het programma en het NIOD/KNAW is als facilitator bestuurlijk verantwoordelijk. Aangesloten consortiumleden vormen de basis van het netwerk en adviseren de stuurgroep over hun behoeften bij projecten.

De Stuurgroep kwam op 1 juni voor het eerst bij elkaar en gaf formeel het startsein voor het nieuwe Netwerk Oorlogsbronnen. Tom de Smet (Beeld en Geluid) werd unaniem verkozen tot voorzitter. De stuurgroep vertegenwoordigt het veld in de breedste zin van het woord: Ina Dijkman (Nationaal Archief), Menno Rasch (Koninklijke Bibliotheek), Lieuwe Zoodsma (Noordhollands Archief namens RHC’s), Leo Voogt (Centraal Bureau voor Genealogie), Jeroen van den Eijnde (Kamp Vught), Marco de Niet (Digitaal Erfgoed Nederland), Bert de Vries (Stadsarchief Amsterdam) en Wichert ten Have (NIOD).

Voor wie is Netwerk Oorlogsbronnen?

Consortiumleden kunnen deelnemen aan projecten en activiteiten waarbij collectieontsluiting breed wordt onderzocht en ontwikkeld. Oorlogsbronnen.nl, de portal van het NOB waarin WO2-collecties centraal en digitaal worden ontsloten, biedt context en zichtbaarheid aan fysiek verspreide collecties van de leden. Daarnaast is NOB een kenniscentrum over digitale collectieontsluiting en kan hierover adviseren, of als vertegenwoordiger van de sector optreden in kwesties van gedeeld belang (auteursrechten, openbaarheidsbeperkingen, etc.).

Netwerk Oorlogsbronnen benadert komende periode gefaseerd collectiehoudende instellingen over deelname aan het consortium. Gestart wordt met aanschrijving van instellingen die reeds in een samenwerkingsverband betrokken zijn, of meewerken in een lopend project. Een eerste bijeenkomst met consortiumleden staat gepland in november (meer informatie volgt). 

Aan het werk

Wat gaan we doen? Het programma Netwerk Oorlogsbronnen omvat een aantal projecten die bijdragen tot een beter vindbare en bruikbare collectie WO2 Nederland. Zo staat voor 2016 op de rol: de ontwikkeling en toepassing van een WO2-thesaurus, een crowdsourcingproject rondom gevangenen van Kamp Vught, het aansluiten van een aantal internationale collecties op oorlogsbronnen.nl, het georefereren van bestaande collectiedata en het lanceren van een vernieuwde Getuigen Verhalen-website. Ook zal Netwerk Oorlogsbronnen een aantal bijeenkomsten en workshops organiseren. Zie het onderdeel ‘projecten’ in deze nieuwsbrief voor een uitgebreider overzicht.

Nieuw uiterlijk

De nieuwe organisatievorm brengt ook een nieuwe huisstijl met zich mee. Het nieuwe logo bestaat uit een wolk van stippen met de contour van Nederland. De samenwerking tussen verspreide collectiehoudende instellingen en verbinding tussen de collecties wordt hiermee mooi uitgebeeld. Ook de website wordt dit jaar aangepakt. De projecten en diensten van Netwerk Oorlogsbronnen komen op de voorgrond te staan zodat (toekomstige) netwerk-partners goed geïnformeerd worden.

Netwerk Oorlogsbronnen wordt gefinancierd door het Ministerie van VWS, VFonds, VSBFonds en Archief2020. NOB wordt gefaciliteerd door het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies.

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards