Susanna Ledermann
Berlijn, 7 oktober 1928 - Auschwitz, 19 november 1943Sanne Lederman was een vriendin van Anne Frank. Ze kenden elkaar uit de buurt en hun ouders waren bevriend met elkaar. Ze zat op de Jekerschool. Later gingen Sanne en haar oudere zus Barbara allebei naar de 4e HBS met driejarige cursus in de P.L. Takstraat. Er zijn verschillende foto's waarop Sanne samen met Anne op staat. Op twee daarvan staan zij samen met Eva Goldberg. Net als Anne schreef Sanne op 29 januari 1939 een Duitstalig versje in Eva's poëziealbum. In haar verhaaltje "een Wiskunde-les" beschrijft Anne dat zij tot drie keer toe strafwerk kreeg van de wiskundeleraar Keesing omdat ze te veel kletste tijdens de les. Sanne hielp haar de derde keer met het maken van een opstel op rijm met als eerste zin: "Kwek, kwek, kwek," zei juffrouw Snaterbek". Bron persoonsgegevens. Adressen: Zandvoort; Noorder Amstellaan 37 III, Amsterdam (december '33).
Bron: https://research.annefrank.org/nl/personen/ee61e5a6-41f3-4089-8e1d-18d7d3d0c866/
Het leven tijdens de oorlog van Susanna Ledermann
1943
Gevangen in Kamp Westerbork
Getransporteerd naar Auschwitz
Bronnen
Dit zijn de bronnen die bij Oorlogsbronnen bekend zijn over deze persoon.
Westerbork Digitaal
Personen Herinneringscentrum Kamp Westerbork is een database met informatie over slachtoffers die gevangen zaten in Kamp Westerbork. Deze informatie is afkomstig uit verschillende bronnen, van het Nederlandse Rode Kruis en transportlijsten tot aan akten van de burgerlijke stand.
Aanbieder
Herinneringscentrum Kamp WesterborkJoodsche Raad Cartotheek
De Joodsche Raad Cartotheek is tijdens de Tweede Wereldoorlog aangelegd door verschillende afdelingen van de Joodsche Raad in Amsterdam. Een Joodsche Raad Cartotheekkaart bevat persoonlijke informatie en vaak staan ook familieleden bijgeschreven op de kaart. Daarnaast bevat het informatie over eventuele sperre, een vrijstelling voor deportatie. Na de Tweede Wereldoorlog is in rood potlood de deportatie datum opgeschreven door het Rode Kruis. Op dit moment bevindt de cartotheek zich fysiek in het Nationaal Holocaust Museum en is het digitaal beschikbaar via Arolsen Archives.
Aanbieder
Arolsen ArchivesGeregistreerde oorlogsslachtoffers
180.000 Nederlanders zijn door de Oorlogsgravenstichting geregistreerd als oorlogsslachtoffer. Op Oorlogsbronnen vind je persoonsdata over deze mannen, vrouwen en kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog of de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog zijn omgekomen. Het gaat zowel om militairen als burgers.
Aanbieder
OorlogsgravenstichtingNationale Database Vervolgingsslachtoffers
Het Joods Monument is een online monument voor de meer dan 104.000 personen die in Nederland als Joden werden vervolgd en de Holocaust niet overleefden. Het monument is gebaseerd op verschillende bronnen en is rijk aan informatie. Je vindt er persoonsdata, maar ook familierelaties en beroepen.
Aanbieder
Joods MonumentAnne Frank Kennisbank
De Anne Frank Kennisbank bevat informatie over Anne Frank, haar familie, de andere onderduikers, onderduikgevers en andere personen uit haar omgeving.
Aanbieder
Anne Frank Stichting
Familie
Meer over Susanna Ledermann:
Afbeelding van Susanna Ledermann
Ontbreekt een portretfoto, of kan je ons helpen met een betere afbeelding van Susanna Ledermann, dan kan je deze hier toevoegen. Ook is het mogelijk om de bestaande portretfoto beter bij te snijden.
Heeft u bezwaar tegen de vermelding van deze persoon?
Laat het ons weten door een e-mail te sturen naar info@oorlogsbronnen.nl