Boelo Heert TigchelaarOok bekend als: Boelo
Zevenbergen, 14 augustus 1917 - Buchenwald, 29 maart 1945Boelo wordt geboren op 14 augustus 1917 in Zevenbergen, waar hij garagehouder is. Tijdens de Duitse bezetting is hij actief in het verzet als lid van de Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers. Op 5 augustus 1942 wordt hij hiervoor gearresteerd en overgebracht naar Breda en vandaaruit vastgezet in de SD-Gefängnis Haaren. In maart 1943 volgt overplaatsing naar de gevangenis aan de Gansstraat in Utrecht. Daar wordt hij veroordeeld tot Nacht und Nebel, wat inhoudt dat hij spoorloos moet verdwijnen in de Duitse kampen, zonder dat zijn familie en kennissen ooit te weten komen of hij nog leeft of niet. Het is in feite een doodsvonnis dat niet wordt voltrokken: het fysiek slopende werk, de mishandelingen en de ontberingen van de kampen moeten hem fataal worden. In september 1943 wordt Boelo via kamp Amersfoort naar Natzweiler-Struthof in de Vogezen gedeporteerd. Samen met Gross-Rosen is dit een van de specifieke Nacht und Nebel-kampen van de nazi’s, waar naast joden en andere vervolgde groeperingen met name verzetsstrijders en politieke tegenstanders van de nazi’s onder zware mishandelingen uitputtend werk verrichten in de steengroeves. Als in september 1944 de geallieerde troepenmacht het kamp nadert, wordt Boelo op transport gezet naar Dachau. Op 22 oktober 1944 is hij vanuit Dachau overgeplaatst naar Neuengamme. Dit transport is daar verdeeld in twee grote groepen. De ene helft is te werk gesteld in Aurich, de andere helft in Ladelund. Begin 1945 is hij met een transport vanuit Neuengamme overgeplaatst naar Mittelbau-Dora bij Nordhausen, waar hij als dwangarbeider wordt ingezet bij het uitgraven van tunnels voor de onderaards verhuisde wapenfabrieken. Ook wordt hij betrokken bij de productie van wapens en munitie in diezelfde installaties. Voor Boelo en zijn medegevangenen betekent het lange dagen van zwaar werk onder de grond. Net als in de andere kampen schieten huisvesting en voeding ernstig tekort en lopen de gevangenen in hun verzwakte toestand het risico om zware ongelukken te maken. Ondertussen staan ze bloot aan voortdurende mishandelingen door de bewakers. Die trede gewelddadig op als het werk niet hard genoeg opschiet, of bij verdenking van sabotage. Even zo vaak zijn de dwangarbeiders slachtoffer van willekeur en sadisme. Ook voor Boelo worden de ontberingen uiteindelijk te veel. Hij bezwijkt op 29 maart 1945 in het kamp bij Nordhausen op 27-jarige leeftijd.
Bron: Brabantse Gesneuvelden
Het leven tijdens de oorlog van Boelo Heert Tigchelaar
1942Gearresteerd in Zevenbergen

Gevangen in Kamp Amersfoort
Bronnen
Dit zijn de bronnen die bij Oorlogsbronnen bekend zijn over deze persoon.
Namenlijst Kamp Amersfoort
Een namenlijst van 31.308 personen die gevangen zaten in Kamp Amersfoort. De lijst is samengesteld door Nationaal Monument Kamp Amersfoort.
Aanbieder
Nationaal Monument Kamp AmersfoortToegangsboek Dachau
Het toegangsboek Dachau bevat lijsten van gevangenen die Kamp Dachau binnen kwamen tussen 1933 en 1945. Het is na de bevrijding door Amerikaanse militairen gevonden in het kamp.
In Memoriam Brabantse gesneuvelden
Een digitale eregalerij voor alle omgekomen Brabantse militairen en verzetsplegers.
Aanbieder
Brabantse GesneuveldenDachau Concentration Camp Records
Deze database is ontwikkeld door vrijwilligers van JewishGen en later aangepast door Peter Landé. In de database zitten 160.000 gevangenen van Dachau, waaronder ook Nederlandse gevangenen. De database is gebaseerd op archiefstukken uit het Amerikaanse Nationale Archief, NARA, en USHMM.
Gevallenen '40-'45 database
De Gevallenen 40-45 Database is een aanvulling op de Erelijst van Gevallenen 40-45. De Erelijst een boek, maar de Database is een digitale lijst die constant wordt aangevuld en gecorrigeerd door het NIOD. De database gevallenen 40-45 is aangesloten op Oorlogsbronnen.
Aanbieder
NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en GenocidestudiesDigitaal Monument Dachau
Het Digitaal Monument Dachau is in beheer van het Verzetsmuseum Amsterdam en bevat informatie over ruim 2000 Nederlandse gevangenen van Kamp Dachau.
Aanbieder
Verzetsmuseum AmsterdamDatabase WO2 Documentatiegroep 40-45
De documentatiegroep 40-45 heeft een database met ruim 50.000 personen, waaronder militairen en verzetsmensen. De data is afkomstig uit openbare bronnen.
Aanbieder
Documentatiegroep 40-45Digitaal Monument Kamp Neuengamme
De Stichting Vriendenkring Neuengamme heeft in samenwerking met de Oorlogsgravenstichting een digitaal namenmonument gemaakt voor de Nederlandse slachtoffers van Kamp Neuengamme en de bijbehorende buitenkampen.
Aanbieder
Stichting Vriendenkring NeuengammeGeregistreerde oorlogsslachtoffers
180.000 Nederlanders zijn door de Oorlogsgravenstichting geregistreerd als oorlogsslachtoffer. Op Oorlogsbronnen vind je persoonsdata over deze mannen, vrouwen en kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog of de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog zijn omgekomen. Het gaat zowel om militairen als burgers.
Aanbieder
Oorlogsgravenstichting
Afbeelding van Boelo Heert Tigchelaar
Ontbreekt een portretfoto, of kan je ons helpen met een betere afbeelding van Boelo Heert Tigchelaar, dan kan je deze hier toevoegen. Ook is het mogelijk om de bestaande portretfoto beter bij te snijden.
Heeft u bezwaar tegen de vermelding van deze persoon?
Laat het ons weten door een e-mail te sturen naar info@oorlogsbronnen.nl