Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Bevrijding Ameland

Bevrijding Ameland

Bevrijding van Ameland (Friesland), op 3 juni 1945 door de 3rd Medium Regiment Royal Artillery van de Britse strijdkrachten.

Foto's

Kriegsmarine in de haven van Terschelling. De bezetting van de Waddeneilanden heeft langer geduurd dan elders. Pas medio mei 1945, Friesland was al een maand bevrijd, kreeg een Engelse eenheid van de 21e Army Group Royal Artillery (The Jaffa Force) de opdracht de Duitse eenheden op Vlieland, Terschelling en Ameland te ontwapenen. Op 29 mei 1945 rond 13.00 uur arriveerden ongeveer 60 man onder leiding van Captain R.A. Johnston op Terschelling, waar zij verwelkomd werden door het tijdelijke NBS-bestuur. Op 31 mei werd de bezettingsmacht ingescheept om de volgende dag afgevoerd te worden naar Wilhelmshaven.
De bezetting van de Waddeneilanden heeft langer geduurd dan elders. Pas medio mei 1945, Friesland was al een maand bevrijd, kreeg een Engelse eenheid van de 21e Army Group Royal Artillery (The Jaffa Force) de opdracht de Duitse eenheden op Vlieland, Terschelling en Ameland te ontwapenen. Op 29 mei 1945 rond 13.00 uur arriveerden ongeveer 60 man onder leiding van Captain R.A. Johnston op Terschelling, waar zij verwelkomd werden door het tijdelijke NBS-bestuur. Op 31 mei werd de bezettingsmacht ingescheept om de volgende dag afgevoerd te worden naar Wilhelmshaven.
West-Terschelling. Overgave. De bezetting van de Waddeneilanden heeft langer geduurd dan elders. Pas medio mei 1945, Friesland was al een maand bevrijd, kreeg een Engelse eenheid van de 21e Army Group Royal Artillery (The Jaffa Force) de opdracht de Duitse eenheden op Vlieland, Terschelling en Ameland te ontwapenen. Op 29 mei 1945 rond 13.00 uur arriveerden ongeveer 60 man onder leiding van Captain R.A. Johnston op Terschelling, waar zij verwelkomd werden door het tijdelijke NBS-bestuur. Op 31 mei werd de bezettingsmacht ingescheept om de volgende dag afgevoerd te worden naar Wilhelmshaven.
West-Terschelling. Overgave Kriegsmarine soldaten aan geallieerden. De bezetting van de Waddeneilanden heeft langer geduurd dan elders. Pas medio mei 1945, Friesland was al een maand bevrijd, kreeg een Engelse eenheid van de 21e Army Group Royal Artillery (The Jaffa Force) de opdracht de Duitse eenheden op Vlieland, Terschelling en Ameland te ontwapenen. Op 29 mei 1945 rond 13.00 uur arriveerden ongeveer 60 man onder leiding van Captain R.A. Johnston op Terschelling, waar zij verwelkomd werden door het tijdelijke NBS-bestuur. Op 31 mei werd de bezettingsmacht ingescheept om de volgende dag afgevoerd te worden naar Wilhelmshaven.

Gebeurtenissen

jun '45
jul '45
jun '45jul '45
Blijf tweewekelijks op de hoogte
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media