Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Mussert gearresteerd in Den Haag

Mussert gearresteerd in Den Haag

Op maandagavond 7 mei 1945 werd NSB-leider Mussert door leden van de BS gearresteerd voor het pand van de Secretarie van Staat op de Korte Vijverberg te Den Haag.

Foto's

Carolus Josephus Huygen (1897 - 1979) was een Nederlands nationaalsocialistisch politiek activist. In de begintijd van de Nationaal-Socialistische Beweging (NSB) van ir. A.A. Mussert meldde Carel Huygen zich aan als lid. Hij kreeg stamboeknummer 1531 uitgereikt. In 1939 stond Huygen aan de wieg van de Mussert-garde, een verzameling van betrouwbare NSB-jongeren, waarvan het de bedoeling was dat zij in de periode 1939-1940 een staatsgreep zouden moeten plegen die Mussert aan de macht zou brengen. Huygen bekleedde sinds september 1940 de functie van secretaris-generaal van de NSB. In 1943 verscheen het interne Tuchtrechtreglement van de NSB, van de hand van Huygen. In maar liefst 76 artikelen kwam de nationaalsocialistische ideologie duidelijk naar voren. Op 7 mei 1945 werd Huygen in Den Haag gearresteerd, in gezelschap van Mussert.
'Arrestatie chauffeur van Mussert, Javastraat, Den Haag.' De Nederlandse regering wilde een 'bijltjesdag' voorkomen door snelle en harde rechtspraak in het vooruitzicht te stellen. Het leeuwedeel van de arrestaties van collaborateurs geschiedde, zonder wettelijke bevoegdheid, door de Binnenlandse Strijdkrachten. Al tijdens de bezetting hadden de BS'ers lijsten van aan te houden personen opgesteld. Het was onvermijdelijk dat, mede onder invloed van de bevrijdingsroes, ernstige misstanden plaatsvonden. Politiebureaus, huizen van bewaring en gevangenissen waren in korte tijd overvol zodat scholen, kazernes, loodsen, fabriekshallen en voormalige concentratiekampen moesten worden ingericht om de ongeveer 120.000 arrestanten onder te brengen. In veel van deze 'bewaringskampen voor politieke delinquenten' waren de leefomstandigheden zeer slecht en ontbraken de meest elementaire voorzieningen. Veel gevangenen werden blootgesteld aan vernederingen en mishandelingen.
NSB-leider Anton Mussert werd op maandagavond 7 mei 1945 in Den Haag door leden van de Binnenlandse Strijdkrachten (BS) gearresteerd en overgebracht naar de Scheveningse strafgevangenis. Daar aangekomen moest Mussert samen met de eveneens opgepakte Vormingsleider van de NSB, R. van Genechten, en omringd door leden van de Marechaussee poseren voor persfotografen. De vijfde Marechaussee van links is opperwachtmeester Cornelis de Regt. De Regt werd op 9 oktober 1912 geboren te Goudswaard. In 1937 trad hij in dienst bij het Korps Politietroepen als korporaal bij de bereden afdeling in Amsterdam. Na de demobilisatie werd De Regt aangenomen bij het Korps Rijksveldwacht, waar hij na zijn opleiding te Hilversum een vaste aanstelling als rijksveldwachter kreeg; hij werd per 14 oktober 1940 geplaatst bij de brigade Tholen in het vijfde district (Middelburg). Bij de opheffing van de Rijksveldwacht per 1 maart 1941 ging Cornelis de Regt over naar de Marechaussee en per 1 maart 1943 naar de Staatspolitie. Hij was in 1944 geplaatst in Zeeuws-Vlaanderen in het kader van de grensbewaking. Na de bevrijding werd hij ingedeeld bij het Peloton Zeeland van de landelijke Politiereserve. De Regt behoorde tot het bewakingsescorte dat NSB-leider Mussert overbracht naar de strafgevangenis in Scheveningen. Per 1 januari 1946 ging hij over naar het Korps Rijkspolitie, tot hij in 1972 met pensioen ging.

Personen

Kaart

Blijf tweewekelijks op de hoogte
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media