Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Operatie Infatuate I

Operatie Infatuate I

Operatie Infatuate I vond plaats op 1 november 1944. Vanuit de net bevrijdde haven van Breskens vertrokken landingsschepen naar Vlissingen. De Britse troepen landen op Uncle Beach, bij de Oranjemolen. Die dag werd Vlissingen bevrijd.

Foto's

De LCG 2 is tijdens Operatie Infatuate II door Duits vuur getroffen en een Landing Craft Headquaters neemt de bemanning over.
Een Landingcraft Tank (LCT) met Buffaloes van 79th Armoured Division en Royal Marine Commando's van 41 RMC aan boord voor de kust van Westkapelle bij Operation Infatuate II.
'Een foto langs de Vlissingsche Boulevard aan de monding van de Schelde, waar voor de bevryding hard gevochten moest worden, daar de vijand de mooie Boulevard total had dichtgemetseld en verknoeid. Tenslotte heeft al dit werk de landing niet kunnen beletten.' De amfibische landing in Vlissingen werd door de geallieerde troepen aangeduid als 'Operatie Infatuate I'. Operatie Infatuate I begon in de vroege morgen van 1 november 1944 vanuit de haven van Breskens die sinds 20 oktober 1944 in geallieerde handen was. Om kwart voor vijf 's morgens verlieten de eerste landingsschepen de Breskense haven. Tegelijkertijd werd vanuit Breskens een inleidende artilleriebeschieting op de Duitse stellingen in Vlissingen uitgevoerd. Na de landing van een kleine verkenningseenheid landde de eerste aanvalsgolf rond 6:35 uur op het strandje bij de Oranjemolen in Vlissingen dat werd aangeduid met codenaam 'Uncle Beach'. De aanval op Vlissingen werd uitgevoerd door commando's van het Britse No. 4 Commando waaronder ook Franse en Nederlandse militairen (No 2 (Dutch) Troop). De troepen stonden onder bevel van luitenant-kolonel Robert Dawson.
Een M4 Sherman tank van de Britse 52nd Lowland Division, uitgerust met een 76 mm kanon, buiten gevecht gesteld bij de bevrijding van Walcheren in november 1944.

Gebeurtenissen

nov '44
dec '44
nov '44dec '44

Kaart

Blijf tweewekelijks op de hoogte
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media