Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud

Franz Ernst van Kampen
Ook bekend als: Franz

Rotterdam, 18 juni 1918 - Wassenaar, 20 oktober 1942

Franz wordt geboren op 18 juni 1918 in Rotterdam en woont in Breda. Hij is opzichter bij een heidemaatschappij en is tijdens de Duitse bezetting actief in het verzet als lid van de groep Oranjegarde. Deze verzetsgroep houdt zich bezig met het verbergen van wapens, spionage en sabotage. Franz maakt voor de geallieerden inlichtingendiensten tekeningen van de vliegbasis in Soesterberg en fotografeert Duitse militaire installaties en wapenarsenalen. In 1942 laat de leider van de verzetsgroep tijdens preparatie per ongeluk een explosief afgaan in zijn huis in Den Haag. De explosie alarmeert de Sicherheitsdienst (SD) die zo achter het bestaan van de verzetsgroep komen en al snel alle leden weet te traceren. Ook Franz wordt opgespoord en na arrestatie vastgezet in de gevangenis in Scheveningen, bekend als het ‘Oranjehotel’. De voltallige Oranjegarde wordt door het gerechtshof van de Duitse Marine ter dood veroordeeld om een voorbeeld te stellen. Franz wordt met zijn kameraden naar de Waalsdorpervlakte, in de duinen bij Wassenaar. Daar worden ze allemaal gefusilleerd. Franz is 24 jaar geworden. Zijn lichaam wordt in Velsen gecremeerd. Om onduidelijke reden wordt zijn as na de oorlog in Keulen teruggevonden. Hij vindt zijn laatste rustplaats op het Nationaal Ereveld in Loenen.

Bron: Brabantse Gesneuvelden

Woonplaats (tijdens de oorlog)
Beroep (tijdens de oorlog)Opzichter Heidemaatschappij, Opzichter Heide Mij.
Andere foto’s

Bronnen

Dit zijn de bronnen die bij Oorlogsbronnen bekend zijn over deze persoon.

  • placeholder

    In Memoriam Brabantse gesneuvelden

    Een digitale eregalerij voor alle omgekomen Brabantse militairen en verzetsplegers.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    Brabantse Gesneuvelden
  • Database WO2 Documentatiegroep 40-45

    De documentatiegroep 40-45 heeft een database met ruim 50.000 personen, waaronder militairen en verzetsmensen. De data is afkomstig uit openbare bronnen.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    Documentatiegroep 40-45
  • placeholder
    placeholder

    Geregistreerde oorlogsslachtoffers

    180.000 Nederlanders zijn door de Oorlogsgravenstichting geregistreerd als oorlogsslachtoffer. Op Oorlogsbronnen vind je persoonsdata over deze mannen, vrouwen en kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog of de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog zijn omgekomen. Het gaat zowel om militairen als burgers.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    Oorlogsgravenstichting
  • placeholder

    Namenregister Het Oranjehotel

    In het Digitale Namenregister Oranjehotel verzamelt Nationaal Monument Oranjehotel de namen en gegevens van mensen die tussen 1940-1945 in de Scheveningse gevangenis hebben gezeten.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    Nationaal Monument Oranjehotel
  • Gevallenen '40-'45 database

    De Gevallenen 40-45 Database is een aanvulling op de Erelijst van Gevallenen 40-45. De Erelijst een boek, maar de Database is een digitale lijst die constant wordt aangevuld en gecorrigeerd door het NIOD. De database gevallenen 40-45 is aangesloten op Oorlogsbronnen.

    Aanbieder
    NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies

Afbeelding van Franz Ernst van Kampen

Ontbreekt een portretfoto, of kan je ons helpen met een betere afbeelding van Franz Ernst van Kampen, dan kan je deze hier toevoegen. Ook is het mogelijk om de bestaande portretfoto beter bij te snijden.

Heeft u bezwaar tegen de vermelding van deze persoon?

Laat het ons weten door een e-mail te sturen naar info@oorlogsbronnen.nl

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
WO2NETMinisterie van volksgezondheid, welzijn en sport
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards