Jacob AdvokaatOok bekend als: Jacob
Molenaarsgraaf, 25 september 1915 - Vught, 29 juli 1944Op 25 september 1915 wordt Jacob geboren in Molenaarsgraaf als zoon van de schoenmaker. Na zijn schooltijd gaat hij als ambtenaar bij de PTT werken op het postkantoor in Dordrecht. In september 1943 wordt hij door zijn directeur aangewezen voor de Arbeitseinsatz, de verplichte tewerkstelling in de Duitse industrie en moet daarvoor naar Wenen vertrekken. Voor Jacob is dit aanleiding om onder te duiken. Hij komt eerst in Werkendam en daarna in Nieuwendijk terecht waar hij spoedig koeriersdiensten gaat verrichten voor de ondergrondse. Hij sluit zich aan bij de Knokploeg in het Land van Heusden en Altena waarvoor hij bonkaarten bestemd voor onderduikers rondbrengt en helpt bij het verbergen van gedropte wapens en munitie. Ondertussen worden in Den Haag plannen gemaakt door de Knokploeg-Peter van Peter van der Smit uit Schiedam voor een wapendropping, eerst in Voorthuizen en daarna in Helvoirt. Peters contact die aan wapens kan komen, is echter een verrader die de Sicherheitsdienst (SD) op de hoogte houdt van de gemaakte plannen. Peter zoekt contact met het verzet in het Land van Heusden en Altena om assistentie te krijgen bij de wapendropping. Jacob en vijf anderen melden zich als vrijwilliger om hulp te verlenen. Op 15 juni 1944, op de tijd en plaats van de afgesproken wapendropping, staat de SD de verzetsplegers op te wachten. Vrijwel de gehele Knokploeg-Peter en alle verzetsstrijders uit het Land van Heusden en Altena, dertien man in totaal, worden gearresteerd en naar kamp Vught gebracht. Op 29 juli 1944 worden ze daar gefusilleerd. Jacob is een van de slachtoffers van het verraad van de knokploeg. Hij is 28 jaar geworden. Ruim een week eerder is ook zijn vader overleden; het is niet bekend of Jacob daar nog van op de hoogte is geweest.
Bron: Brabantse Gesneuvelden
Jacob Advokaat (Molenaarsgraaf, 25 september 1915 - Vught, 29 juli 1944) was een ambtenaar bij de PTT en vanaf september 1943 verzetsdeelnemer namens de KP Land van Heusden en Altena. Toen hij werd opgeroepen voor de arbeidsinzet, dook hij onder en werd hij actief voor de knokploeg. Op 15 juni 1944 werd hij gearresteerd, opgesloten in Kamp Vught en aldaar op 29 juli 1944 geëxecuteerd.
Bron: Stichting WO2Net | Oorlogsbronnen.nl
Het leven tijdens de oorlog van Jacob Advokaat
1944Gearresteerd in Helvoirt (omg.)
Omgekomen in Vught
Bronnen
Dit zijn de bronnen die bij Oorlogsbronnen bekend zijn over deze persoon.
Geregistreerde oorlogsslachtoffers
180.000 Nederlanders zijn door de Oorlogsgravenstichting geregistreerd als oorlogsslachtoffer. Op Oorlogsbronnen vind je persoonsdata over deze mannen, vrouwen en kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog of de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog zijn omgekomen. Het gaat zowel om militairen als burgers.
Aanbieder
OorlogsgravenstichtingBiografieën Tweede Wereldoorlog
Stichting WO2NET schrijft biografieën over personen betrokken bij de Tweede Wereldoorlog.
Aanbieder
Stichting WO2Net | Oorlogsbronnen.nlDatabase WO2 Documentatiegroep 40-45
De documentatiegroep 40-45 heeft een database met ruim 50.000 personen, waaronder militairen en verzetsmensen. De data is afkomstig uit openbare bronnen.
Aanbieder
Documentatiegroep 40-45Gevallenen '40-'45 database
De Gevallenen 40-45 Database is een aanvulling op de Erelijst van Gevallenen 40-45. De Erelijst een boek, maar de Database is een digitale lijst die constant wordt aangevuld en gecorrigeerd door het NIOD. De database gevallenen 40-45 is aangesloten op Oorlogsbronnen.
Aanbieder
NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en GenocidestudiesAdministratie Kamp Vught
Kampadministratie van Kamp Vught uit de collectie van Arolsen Archives.
Aanbieder
Arolsen ArchivesIn Memoriam Brabantse gesneuvelden
Een digitale eregalerij voor alle omgekomen Brabantse militairen en verzetsplegers.
Aanbieder
Brabantse Gesneuvelden
Afbeelding van Jacob Advokaat
Ontbreekt een portretfoto, of kan je ons helpen met een betere afbeelding van Jacob Advokaat, dan kan je deze hier toevoegen. Ook is het mogelijk om de bestaande portretfoto beter bij te snijden.
Heeft u bezwaar tegen de vermelding van deze persoon?
Laat het ons weten door een e-mail te sturen naar info@oorlogsbronnen.nl