Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud

Johannes Roelof Kröttje

Bergum, 24 oktober 1912 - Apeldoorn, Woeste Hoeve, 8 maart 1945

Gehuwd met Janke Algra. Kinderen: Roelof, Teunis en Johannes Roelof. Kröttje zou een gedeserteerde NSKK-er zijn die volgens de statuten van de OGS dan ook als politiek onbetrouwbaar moet worden aangemerkt. Desondanks was hij later lid van de Binnenlandse Strijdkrachten. Hij werd op hemelvaartsdag 18 mei 1944 gearresteerd te Hurdegaryp en via het huis van bewaring in Leeuwarden op transport gesteld. Kröttje wist vermoedelijk op het station in Nijmegen te ontsnappen. Hij dook onder bij de familie Albert Enserink in Harfsen. Vlak bij de boerderij van deze familie stortte op 28 januari 1945 een V-I (Duits langeafstandswapen) neer, waardoor veel Duitsers en landwachters in de buurt kwamen. Kröttje wilde er vandoor gaan met Jan Enzerink, een zoon van zijn gastheer, en de onderduiker Rien Gotink uit Gouda. Het drietal werd opgemerkt en gearresteerd. Later werd hij gefusilleerd. Johannes is oorspronkelijk begraven in een massagraf op de begraafplaats Heidehof te Apeldoorn-Ugchelen. Op 30 april 1945 werd hij geborgen. Vanaf deze datum tot 25 juli 1945 is hij herbegraven geweest op voornoemde begraafplaats in grafnr. 998, klasse IV. Zijn identiteit werd vastgesteld op 26 mei 1945. Op 25 juli 1945 werd hij wederom herbegraven op de algemene begraafplaats Heidehof te Ugchelen, klasse III, nr. 478. Zijn naam staat vermeld op het gedenkteken bij de fusilladeplaats. Naar aanleiding van zijn dood heeft zijn vader een gedicht voor Johannes geschreven onder de titel Pro Memoriam. Op 2 november 2011 vond hij zijn definitieve rustplaats op het Nationale Erenveld te Loenen. Grafnummer A-1137.

Bron: Een Laatste Saluut

Woonplaats (tijdens de oorlog)
Andere foto’s

Het leven tijdens de oorlog van Johannes Roelof Kröttje

1945
8 maart 1945

Bekendmaking over Represailles, Executies, Fusillades, Verzet en Standrecht.

28 januari 1945

Gearresteerd in Harfsen

Bronnen

Dit zijn de bronnen die bij Oorlogsbronnen bekend zijn over deze persoon.

  • Een Laatste Saluut

    Jacob (Jack) Kooistra (Zwaagwesteinde, 24 maart 1930 – Leeuwarden, 14 januari 2025) was een Fries journalist en amateurhistoricus. Hij wijdde zijn leven aan het documenteren van Nederlandse oorlogsslachtoffers en verzamelde nauwkeurig gegevens over duizenden mensen wereldwijd. Zijn werk zag hij als eerbetoon aan de slachtoffers. Bijzondere aandacht ging daarbij uit naar personen met een relatie tot de provincie Fryslân. Een register met ruim 7000 namen, gepubliceerd in zijn werken Een laatste saluut (2005) en Strijders, onderdrukkers en bevrijders (2008), werd jarenlang via het Fries Verzetsmuseum toegankelijk gemaakt en is nu, in samenwerking met WO2Net, te vinden op oorlogsbronnen.nl.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    Fries Verzetsmuseum
  • placeholder
    placeholder

    Geregistreerde oorlogsslachtoffers

    180.000 Nederlanders zijn door de Oorlogsgravenstichting geregistreerd als oorlogsslachtoffer. Op Oorlogsbronnen vind je persoonsdata over deze mannen, vrouwen en kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog of de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog zijn omgekomen. Het gaat zowel om militairen als burgers.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    Oorlogsgravenstichting
  • Gevallenen '40-'45 database

    De Gevallenen 40-45 Database is een aanvulling op de Erelijst van Gevallenen 40-45. De Erelijst een boek, maar de Database is een digitale lijst die constant wordt aangevuld en gecorrigeerd door het NIOD. De database gevallenen 40-45 is aangesloten op Oorlogsbronnen.

    Aanbieder
    NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies

Afbeelding van Johannes Roelof Kröttje

Ontbreekt een portretfoto, of kan je ons helpen met een betere afbeelding van Johannes Roelof Kröttje, dan kan je deze hier toevoegen. Ook is het mogelijk om de bestaande portretfoto beter bij te snijden.

Heeft u bezwaar tegen de vermelding van deze persoon?

Laat het ons weten door een e-mail te sturen naar info@oorlogsbronnen.nl

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
WO2NETMinisterie van volksgezondheid, welzijn en sport
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards