Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud

Geert Knol
Ook bekend als: Wietze

Stiens (Fr.), 12 november 1914 - Ten Boer, 9 september 1944

Knol was lid van het verzet onder de schuilnaam Wietze. Hij behoorde tot de Landelijke Organisatie voor hulp aan Onderduikers (LO) en de Knokploeg (KP) Sneek. Knol werd door de Duitsers gearresteerd op 30 augustus 1944 op het politiebureau te Joure, omdat hij ervan werd verdacht tipgever aan de KP te zijn geweest van de aanwezigheid van meer dan 250 radio's en enkele tientallen luidsprekers die bestemd waren voor overbrenging naar Duitsland. Alle apparatuur werd namelijk drie dagen voor zijn arrestatie door brand verwoest. Deze arrestatie door de Hauptscharführer Helmuth Johann Schäper van de Sicherheitsdienst (SD) om ongeveer 15.00 uur gebeurde op aanwijzing van de Jouster landwachtcommandant Gerrit Osinga. Osinga en SD-medewerker Lammers spraken voorafgaande aan de arrestatie in aanwezigheid van Schäper in het Fries af om 'het varkentje Knol' te wassen. Terwijl Osinga ging kijken of Knol thuis was, bleven Schäper en Lammers in Osinga's woning afwachten. 'Knol is er en kan worden gearresteerd', luidde de boodschap. Hetgeen daarop snel geschiedde door de landwachter Hobbo Lemke uit Haskerhorne en landwachter Steffen de Jong uit Joure. Knol, wachtmeester van de Staatspolitie en ingedeeld bij de marechausseegroep Haskerland, post Joure, werd voor verhoor naar het SD-bolwerk het Scholtenshuis in Groningen gebracht. Ondanks zware marteling heeft hij zijn ondervragers geen informatie verstrekt. Wel gaf hij toe zijn dienstpistool te hebben uitgeleend aan een illegaal werker, hetgeen krachtens de destijds geldende Duitse voorschriften de doodstraf betekende. In Joure is een straat naar hem vernoemd en zijn naam staat vermeld op een gedenksteen aan de noordermuur van de hervormde kerk in de Midstraat te Joure.

Bron: Een Laatste Saluut

Woonplaats (tijdens de oorlog)
Thema’s
Beroep (tijdens de oorlog)Wachtmeester politie, lid verzet, Marechaussee te Joure, Wachtmeester der marechaussee
Andere foto’s

Het leven tijdens de oorlog van Geert Knol

1944
30 augustus 1944

Gearresteerd in Joure/Marechausseekazerne

9 september 1944

Omgekomen

Bronnen

Dit zijn de bronnen die bij Oorlogsbronnen bekend zijn over deze persoon.

  • Een Laatste Saluut

    Jacob (Jack) Kooistra (Zwaagwesteinde, 24 maart 1930 – Leeuwarden, 14 januari 2025) was een Fries journalist en amateurhistoricus. Hij wijdde zijn leven aan het documenteren van Nederlandse oorlogsslachtoffers en verzamelde nauwkeurig gegevens over duizenden mensen wereldwijd. Zijn werk zag hij als eerbetoon aan de slachtoffers. Bijzondere aandacht ging daarbij uit naar personen met een relatie tot de provincie Fryslân. Een register met ruim 7000 namen, gepubliceerd in zijn werken Een laatste saluut (2005) en Strijders, onderdrukkers en bevrijders (2008), werd jarenlang via het Fries Verzetsmuseum toegankelijk gemaakt en is nu, in samenwerking met WO2Net, te vinden op oorlogsbronnen.nl.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    Fries Verzetsmuseum
  • Database WO2 Documentatiegroep 40-45

    De documentatiegroep 40-45 heeft een database met ruim 50.000 personen, waaronder militairen en verzetsmensen. De data is afkomstig uit openbare bronnen.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    Documentatiegroep 40-45
  • Gevallenen '40-'45 database

    De Gevallenen 40-45 Database is een aanvulling op de Erelijst van Gevallenen 40-45. De Erelijst een boek, maar de Database is een digitale lijst die constant wordt aangevuld en gecorrigeerd door het NIOD. De database gevallenen 40-45 is aangesloten op Oorlogsbronnen.

    Aanbieder
    NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies
  • Verzetskaarten Groninger Archieven/OVCG

    Met behulp van interviews is veel informatie verzameld over Groningse verzetsmensen en vastgelegd op verzetskaarten. Deze bevatten de namen van ongeveer 6000 verzetsmensen, inclusief informatie over verzetsactiviteiten, contactpersonen, schuilnamen en informatie over arrestatie en gevangenschap.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    Het Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen
  • placeholder
    placeholder

    Geregistreerde oorlogsslachtoffers

    180.000 Nederlanders zijn door de Oorlogsgravenstichting geregistreerd als oorlogsslachtoffer. Op Oorlogsbronnen vind je persoonsdata over deze mannen, vrouwen en kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog of de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog zijn omgekomen. Het gaat zowel om militairen als burgers.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    Oorlogsgravenstichting

Afbeelding van Geert Knol

Ontbreekt een portretfoto, of kan je ons helpen met een betere afbeelding van Geert Knol, dan kan je deze hier toevoegen. Ook is het mogelijk om de bestaande portretfoto beter bij te snijden.

Heeft u bezwaar tegen de vermelding van deze persoon?

Laat het ons weten door een e-mail te sturen naar info@oorlogsbronnen.nl

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
WO2NETMinisterie van volksgezondheid, welzijn en sport
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards