Dionysius Jacob den EngelsenOok bekend als: Nies
Zevenbergen, 1 april 1921 - Vught, 10 augustus 1944Nies wordt geboren op 1 april 1921 in Zevenbergen als een na jongste in een gereformeerd gezin van zes kinderen. Zijn ouders hebben in Zevenbergen een manufacturenwinkel, maar vader overlijdt als Nies vijf jaar oud is, zodat zijn moeder de winkel alleen voortzet. Vanwege haar slechte gezondheid komt het meeste werk op de schouders van de twee oudere zussen van Nies. Tijdens de meidagen van 1940 wordt de winkel met het belendende woonhuis door een bom getroffen, maar twee jaar later is de winkel heropend. Predikant ds. J.S. van de Weg introduceert Nies in het verzet en neemt op termijn diens plaats in het verzet zelfs over. Vanaf 1943 is Nies verspreider van verzetskrant Trouw, maar na de arrestatie van de Zeeuwse verspreider Kees de Graaff, komen de Duitsers Nies op het spoor. Op 23 oktober 1943 wordt Nies gearresteerd en vastgezet in de Polizeigefängnis te Haaren, waar hij zwaar wordt mishandeld door Erich Gottschalk die met de opsporing van Trouw is belast. Gottschalk reageert zijn woede af op Nies, omdat hij hem verantwoordelijk houdt voor de (naar later blijkt, niet plaatsgevonden) liquidatie van zijn informant die Kees de Graaff eerder heeft aangegeven. Tijdens zijn verblijf in Haaren wordt Nies ernstig ziek. Als eind juli 1944 de leden van Trouw vanuit Haaren naar kamp Vught worden overgebracht, blijft Nies achter, maar op 5 augustus wordt ook hij overgebracht voor voltrekking van het doodvonnis. In de avond van 10 augustus wordt hij naar de fusilladeplaats gebracht en samen met vijftien andere verspreiders geëxecuteerd. Nies is 23 jaar oud geworden.
Bron: Brabantse Gesneuvelden
Het leven tijdens de oorlog van Dionysius Jacob den Engelsen
1943Gearresteerd in Zevenbergen

Gevangen in Kamp Vught
Bronnen
Dit zijn de bronnen die bij Oorlogsbronnen bekend zijn over deze persoon.
Gevallenen '40-'45 database
De Gevallenen 40-45 Database is een aanvulling op de Erelijst van Gevallenen 40-45. De Erelijst een boek, maar de Database is een digitale lijst die constant wordt aangevuld en gecorrigeerd door het NIOD. De database gevallenen 40-45 is aangesloten op Oorlogsbronnen.
Aanbieder
NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en GenocidestudiesIn Memoriam Brabantse gesneuvelden
Een digitale eregalerij voor alle omgekomen Brabantse militairen en verzetsplegers.
Aanbieder
Brabantse GesneuveldenKamp Vught Carthoteek
De kaartjes uit de originele cartotheek van Kamp Amersfoort zijn bewaard gebleven. Deze zijn in een crowdsource project getranscribeerd. Vanwege privacy problemen mogen de kaartjes zelf niet getoond worden, omdat daar mogelijk nog levende kinderen zijn vermeld.
Aanbieder
NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en GenocidestudiesDatabase WO2 Documentatiegroep 40-45
De documentatiegroep 40-45 heeft een database met ruim 50.000 personen, waaronder militairen en verzetsmensen. De data is afkomstig uit openbare bronnen.
Aanbieder
Documentatiegroep 40-45Geregistreerde oorlogsslachtoffers
180.000 Nederlanders zijn door de Oorlogsgravenstichting geregistreerd als oorlogsslachtoffer. Op Oorlogsbronnen vind je persoonsdata over deze mannen, vrouwen en kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog of de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog zijn omgekomen. Het gaat zowel om militairen als burgers.
Aanbieder
OorlogsgravenstichtingCollectie Duitse Overlijdensakten
Duitse overlijdensakten zijn afschriften van akte van overlijdens van Nederlanders die tijdens de Tweede Wereldoorlog gedwongen of vrijwillig in Duitsland verbleven. Na de oorlog hebben Duitse gemeenteambtenaren deze afschriften opgesteld in opdracht van de geallieerden. Naast persoonsgegevens is soms ook informatie over beroep, religie en doodsoorzaak te vinden.
Aanbieder
CBG|Centrum voor familiegeschiedenisAdministratie Kamp Vught
Kampadministratie van Kamp Vught uit de collectie van Arolsen Archives.
Aanbieder
Arolsen Archives
Afbeelding van Dionysius Jacob den Engelsen
Ontbreekt een portretfoto, of kan je ons helpen met een betere afbeelding van Dionysius Jacob den Engelsen, dan kan je deze hier toevoegen. Ook is het mogelijk om de bestaande portretfoto beter bij te snijden.
Heeft u bezwaar tegen de vermelding van deze persoon?
Laat het ons weten door een e-mail te sturen naar info@oorlogsbronnen.nl