Gerardus Marinus van CorstanjeOok bekend als: Gerard
Loon op Zand, 31 januari 1926 - Vledder, 8 september 1944Gerard wordt geboren op 31 januari 1926 in Loon op Zand als vier de van de negen volwassen geworden kinderen van Marinus van Corstanje en Hendrika van Boxtel. Hij woont in Waalwijk, waar hij werkt als dozenmaker. Op 2 augustus 1944 wordt hij thuis opgepakt door Waalwijkse landwachters en overgebracht naar het werkkamp van de Nederlandse Arbeidsdienst in het Drentse Vledder. Ruim een maand later, in de nacht van 7 op 8 september 1944, pleegt een lokale verzetsgroep een overval op dit kamp. Eenentwintig mannen maken van de gelegenheid gebruik om te ontsnappen. Ook Gerard besluit aan zijn dwangarbeid te ontkomen en wordt met negen anderen in de bossen tussen Doldersum en Wateren verborgen gehouden. Gerards schuilplaats wordt op 8 september echter al ontdekt door de Sicherheitsdienst (SD). Zeven van de negen voortvluchtigen worden ter plekke gefusilleerd, onder wie Gerard. Hij is 18 jaar geworden en wordt in de buurt van Vledder begraven op de rooms-katholieke begraafplaats in Wilhelminaoord.
Bron: Brabantse Gesneuvelden
Het leven tijdens de oorlog van Gerardus Marinus van Corstanje
1944Omgekomen in Vledder
Bronnen
Dit zijn de bronnen die bij Oorlogsbronnen bekend zijn over deze persoon.
In Memoriam Brabantse gesneuvelden
Een digitale eregalerij voor alle omgekomen Brabantse militairen en verzetsplegers.
Aanbieder
Brabantse GesneuveldenGeregistreerde oorlogsslachtoffers
180.000 Nederlanders zijn door de Oorlogsgravenstichting geregistreerd als oorlogsslachtoffer. Op Oorlogsbronnen vind je persoonsdata over deze mannen, vrouwen en kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog of de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog zijn omgekomen. Het gaat zowel om militairen als burgers.
Aanbieder
Oorlogsgravenstichting
Afbeelding van Gerardus Marinus van Corstanje
Ontbreekt een portretfoto, of kan je ons helpen met een betere afbeelding van Gerardus Marinus van Corstanje, dan kan je deze hier toevoegen. Ook is het mogelijk om de bestaande portretfoto beter bij te snijden.
Heeft u bezwaar tegen de vermelding van deze persoon?
Laat het ons weten door een e-mail te sturen naar info@oorlogsbronnen.nl