Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud

Feike de Boer

Goingarijp, 17 januari 1892 - Amsterdam, 15 augustus 1976

Feike de Boer (Goingarijp, 17 januari 1892 - Amsterdam, 15 augustus 1976) was lid van de Nederlandsche Unie, verzetsdeelnemer en burgemeester van Amsterdam. De Boer was in 1940 en 1941 onderdeel van de Amsterdamse afdeling van de Nederlandsche Unie. Op 10 januari 1941 werd hij gearresteerd op verdenking van verzetsactiviteiten in de haven van Amsterdam, maar De Boer kwam na twee weken weer vrij. Vanaf 4 mei 1942 was De Boer twee weken geïnterneerd in Kamp Sint-Michielgestel. Ondanks deze korte periodes van gevangenschap bleef De Boer actief in het politieke verzet. Na de bevrijding van Amsterdam werd De Boer burgemeester van Amsterdam van 7 mei 1945 tot 27 februari 1946. Vervolgens was De Boer lid van de Commissie-Generaal voor Nederlands-Indië en betrokken bij het Akkoord van Linggadjati.

Bron: Stichting WO2Net | Oorlogsbronnen.nl

Tijdens de oorlog werd De Boer actief in de Nederlandsche Unie. De Duitsers sloten hem korte tijd op in Beekvliet te Sint-Michielsgestel. Daarna werd De Boer actief voor het fonds voor zeelieden die voeren onder bevel van de Nederlandse regering in Londen, de Zeemanspot. Dit ging later op in het Nationaal Steun Fonds, de financier van het verzet. Het clandestiene overleg van bestuurders, onder wie Willem Drees, vroeg De Boer zich bereid te verklaren na de oorlog burgemeester van de gemeente Amsterdam te worden.

Bron: Vereniging Scouting Nederland

Beroep (tijdens de oorlog)burgemeester

Het leven tijdens de oorlog van Feike de Boer

1945
14 mei 1945

Bekendmaking van Feike de Boer, waarnemend Burgemeester van Amsterdam.

1 juni 1945

Bekendmaking over Verzet, Verzetsgroepen, Bevolkingsregisters, Distributie, Nederlands Volksherstel, Bevrijding, Herstel, Persoonsbewijzen en Distributiebonnen.

Bronnen

Dit zijn de bronnen die bij Oorlogsbronnen bekend zijn over deze persoon.

  • Scouts in de Oorlog

    In 2019 is het verhalenproject Scouting in de Oorlog gestart met het doel om 75 verhalen over scouts en de Scouting tijdens de Tweede Wereldoorlog te verzamelen. Eind 2023 bevatte het project een verzameling van 2750 verhalen en het wordt nog steeds aangevuld.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    Scouting Nederland
  • placeholder

    Biografieën Tweede Wereldoorlog

    Stichting WO2NET schrijft biografieën over personen betrokken bij de Tweede Wereldoorlog.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    Stichting WO2Net | Oorlogsbronnen.nl

Meer over Feike de Boer:

Afbeelding van Feike de Boer

Ontbreekt een portretfoto, of kan je ons helpen met een betere afbeelding van Feike de Boer, dan kan je deze hier toevoegen. Ook is het mogelijk om de bestaande portretfoto beter bij te snijden.

Heeft u bezwaar tegen de vermelding van deze persoon?

Laat het ons weten door een e-mail te sturen naar info@oorlogsbronnen.nl

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
WO2NETMinisterie van volksgezondheid, welzijn en sport
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards