Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud

Wilhelmus Langenhuizen
Ook bekend als: Wim

Loosbroek, 3 februari 1927 - Kandibata, 7 mei 1949

Wim wordt geboren op 3 februari 1927 in Loosbroek. Als dienstplichtige komt hij in 1947 op voor dienst bij de Koninklijke Landmacht in Grave, waar hij als soldaat wordt ingedeeld bij het 5-10 Regiment Infanterie, gelegerd in de Generaal Bonskazerne. Vanwege het losgebarsten revolutionaire geweld van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd wordt Wim voor de vervulling van zijn dienstverband naar Nederlands-Indië gezonden, om daar bij te dragen aan het herstel van de rust en het Nederlandse gezag. Eind januari 1948 vertrekt hij met de Groote Beer naar de Oost, waar hij na een zeereis van een kleine maand debarkeert in Belawan, bij Medan op Sumatra. Wims eenheid wordt na aankomst ingezet voor patrouilles en zuiveringsacties in Noord-Sumatra, met name in de Dairi-landen ten noorden van het Toba-meer. Eind 1948 neemt de onrust hier sterk toe door infiltraties en aanslagen van het revolutionaire leger. Vooral tijdens en na de Tweede Politionele Actie van 19 december 1948 tot 5 januari 1949 ondervindt het bataljon op de posten in Dairi veel weerstand van uitgeweken revolutionaire cellen. Tijdens deze gevechten komt Wim op 7 mei 1949 in Kandibata, aan de voet van de Sinabung-vulkaan, om het leven als gevolg van een hoofdschot. Hij is 22 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Nederlands ereveld Leuwigajah in Cimahi.

Bron: Brabantse Gesneuvelden

Andere foto’s

Bronnen

Dit zijn de bronnen die bij Oorlogsbronnen bekend zijn over deze persoon.

  • placeholder
    placeholder

    Geregistreerde oorlogsslachtoffers

    180.000 Nederlanders zijn door de Oorlogsgravenstichting geregistreerd als oorlogsslachtoffer. Op Oorlogsbronnen vind je persoonsdata over deze mannen, vrouwen en kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog of de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog zijn omgekomen. Het gaat zowel om militairen als burgers.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    Oorlogsgravenstichting
  • placeholder

    In Memoriam Brabantse gesneuvelden

    Een digitale eregalerij voor alle omgekomen Brabantse militairen en verzetsplegers.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    Brabantse Gesneuvelden

Afbeelding van Wilhelmus Langenhuizen

Ontbreekt een portretfoto, of kan je ons helpen met een betere afbeelding van Wilhelmus Langenhuizen, dan kan je deze hier toevoegen. Ook is het mogelijk om de bestaande portretfoto beter bij te snijden.

Heeft u bezwaar tegen de vermelding van deze persoon?

Laat het ons weten door een e-mail te sturen naar info@oorlogsbronnen.nl

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
WO2NETMinisterie van volksgezondheid, welzijn en sport
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards