Horst Eichenwald
Lippstadt, 13 juli 1932 - Sobibor, 11 juni 1943Horst Eichenwald is op 13 juli 1932 geboren in Erwitte, nabij Lippstadt. Het is het eerste kindje van Walter en Lenie Eichenwald.
Wanneer de dreiging van het nazi-regime voelbaar wordt, besluiten Walter en Lenie hun oudste zoon Horst naar Nederland te zenden. Voor joodse volwassenen is de Nederlandse grens al gesloten, maar voor kinderen wordt, ook onder druk van de publieke opinie en omdat kinderen toch niet op de arbeidsmarkt terecht zullen komen, een uitzondering gemaakt.
Horst komt op 28 juli 1939 in Bergen aan Zee terecht, in het Zeehuis. Op die plek wordt een grote groep joodse kinderen opgevangen. In diezelfde zomer nog. wordt hij bij het gezin Kiek in Eindhoven geplaatst. Horst heeft het moeilijk bij zijn pleegouders. Het zevenjarige jongetje heeft last van woedeaanvallen en wordt erg lastig gevonden. Na verloop van tijd gaat het beter.
Horst vraagt zijn pleegmoeder of hij haar Muttie mag noemen. Wanneer hem wordt gevraagd waarom hij zo lastig was in het begin zegt hij: “Mich hat auch keiner geliebt.”
Wanneer de heer Kiek ernstig ziek blijkt, wordt Horst ondergebracht bij de familie Benjamin in de Sint Rochusstraat 33. Hij blijft daar iets meer dan een jaar: van 3 mei 1940 tot 4 juli 1941.
Dan wordt Horst weer overgeplaatst. Deze keer is de bestemming Tilburg. Hij wordt liefdevol opgenomen door Salomon en Katrien Mozes. Met de twee dochters Roosje en Martha vormen ze een heus gezin. Horst, die nu Hans heet, gaat naar school en speelt met buurtkinderen. Het gaat goed met hem. Tot de hele familie zich begin april moet melden bij kamp Vught.
Op 8 juni 1943 wordt Horst vanuit Westerbork op transport gezet naar Sobibor. Daar wordt hij onmiddellijk na aankomst, op 11 juni 1943, vergast. Horst Eichenwald is op dat moment tien jaar oud.
Het laatste woonadres was Waterhoefstraat 33 te Tilburg
Ook in Tilburg is een Stolperstein voor hem geplaatst aan de Waterhoefstraat 63 voorheen Waterhoefstraat 33
Bron: Herinner U de namen, Stichting 18 September.
Het leven tijdens de oorlog van Horst Eichenwald
1943
Gevangen in Kamp Vught
Getransporteerd naar Kamp Westerbork
Bronnen
Dit zijn de bronnen die bij Oorlogsbronnen bekend zijn over deze persoon.
Administratie Kamp Vught
Kampadministratie van Kamp Vught uit de collectie van Arolsen Archives.
Aanbieder
Arolsen ArchivesJoodse kinderen in Kamp Vught
Op 6 en 7 juni 1943 werden alle Joodse kinderen in Kamp Vught gedeporteerd. Via Kamp Westerbork gingen ze naar vernietigingskamp Sobibor. Meer dan duizend kinderen werden op deze manier gedeporteerd en direct na aankomst in Sobibor vergast.
Aanbieder
Stichting Nationaal Monument Kamp VughtStruikelstenengids
Stichting 18 September maakt de fysieke Stolpersteine digitaal toegankelijk. Ze zijn in een database gezet en worden vanuit daar gekoppeld aan de personen op Oorlogsbronnen.nl.
Aanbieder
Stichting 18 SeptemberStruikelstenengids
Stichting 18 September maakt de fysieke Stolpersteine digitaal toegankelijk. Ze zijn in een database gezet en worden vanuit daar gekoppeld aan de personen op Oorlogsbronnen.nl.
Aanbieder
Stichting 18 SeptemberOorlogsslachtoffers Tilburg
Regionaal Archief Tilburg geeft Tilburgse oorlogsslachtoffers een levensbeschrijving en gezicht.
Aanbieder
Regionaal Archief TilburgDigitaal Monument Herinner U de namen
Stichting 18 September verzamelde namen van oorlogsslachtoffers in en uit Eindhoven.
Aanbieder
Stichting 18 SeptemberJoodsche Raad Cartotheek
De Joodsche Raad Cartotheek is tijdens de Tweede Wereldoorlog aangelegd door verschillende afdelingen van de Joodsche Raad in Amsterdam. Een Joodsche Raad Cartotheekkaart bevat persoonlijke informatie en vaak staan ook familieleden bijgeschreven op de kaart. Daarnaast bevat het informatie over eventuele sperre, een vrijstelling voor deportatie. Na de Tweede Wereldoorlog is in rood potlood de deportatie datum opgeschreven door het Rode Kruis. Op dit moment bevindt de cartotheek zich fysiek in het Nationaal Holocaust Museum en is het digitaal beschikbaar via Arolsen Archives.
Aanbieder
Arolsen ArchivesNationale Database Vervolgingsslachtoffers
Het Joods Monument is een online monument voor de meer dan 104.000 personen die in Nederland als Joden werden vervolgd en de Holocaust niet overleefden. Het monument is gebaseerd op verschillende bronnen en is rijk aan informatie. Je vindt er persoonsdata, maar ook familierelaties en beroepen.
Aanbieder
Joods MonumentGeregistreerde oorlogsslachtoffers
180.000 Nederlanders zijn door de Oorlogsgravenstichting geregistreerd als oorlogsslachtoffer. Op Oorlogsbronnen vind je persoonsdata over deze mannen, vrouwen en kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog of de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog zijn omgekomen. Het gaat zowel om militairen als burgers.
Aanbieder
OorlogsgravenstichtingWesterbork Digitaal
Personen Herinneringscentrum Kamp Westerbork is een database met informatie over slachtoffers die gevangen zaten in Kamp Westerbork. Deze informatie is afkomstig uit verschillende bronnen, van het Nederlandse Rode Kruis en transportlijsten tot aan akten van de burgerlijke stand.
Aanbieder
Herinneringscentrum Kamp Westerbork
Afbeelding van Horst Eichenwald
Ontbreekt een portretfoto, of kan je ons helpen met een betere afbeelding van Horst Eichenwald, dan kan je deze hier toevoegen. Ook is het mogelijk om de bestaande portretfoto beter bij te snijden.
Heeft u bezwaar tegen de vermelding van deze persoon?
Laat het ons weten door een e-mail te sturen naar info@oorlogsbronnen.nl