Cornelis Klaas NoordermeerOok bekend als: Clement, Cor
Lochem, 12 april 1918 - Vught, 11 augustus 1944Cor wordt geboren op 12 april 1918 in het Gelderse Lochem als zoon van politieagent Cornelis Noordermeer en Rika Reurslag. Ten tijde van de Duitse bezetting is hij aangesteld bij de Marechaussee in Deurne, waar hij bij superieuren en collega’s goed bekendstaat vanwege zijn eerlijkheid en plichtsgetrouwheid. Op 1 maart 1943 besluit hij zich volledig in te zetten voor de ondergrondse, onder de schuilnaam ‘Clement’, afgeleid van zijn verloofde Clementine. Hij richt de Deurnese afdeling op van de Raad van Verzet (RVV) en wordt er tevens de eerste sectiecommandant van. De RVV is een losse organisatie van verspreide, zelfstandige verzetsgroepen die bij gebrek aan landelijke coördinatie ook geheel onafhankelijk moet opereren. Vanuit hun uitvalsbasis op De Zwarte Plak in het Limburgse America zetten de leden van de groep zich in als hulpverleners voor neergestorte geallieerde piloten en onderduikers. Samen met de plaatselijke Radiodienst worden inlichtingen verzameld en uitgewisseld. Op 13 mei 1944 is Cor met verzetskameraad Nico van Oosterhout op voorspraak van hun collega José Peerbooms, ‘Don José’, onderweg naar een vergadering van de RVV in Utrecht. Ze komen er niet meer van terug. Bij aankomst op station Utrecht zijn beide onmiddellijk door de Duitsers gearresteerd en voor verhoor naar de gevangenis in Scheveningen, het ‘Oranjehotel’ gebracht. Daar worden Cor en Nico tot tweemaal toe 24 uur lang verhoord en gemarteld. Uiteindelijk worden ze naar kamp Vught gedeporteerd, waar ze op 11 augustus 1944 op de fusilladeplaats worden geëxecuteerd. Cor is 26 jaar geworden. Het verzet hield José Peerbooms (die al eens eerder onder verdenking was komen te staan) voor de arrestatie verantwoordelijk en liquideerde hem op 13 juli 1944.
Bron: Brabantse Gesneuvelden
Het leven tijdens de oorlog van Cornelis Klaas Noordermeer
1944Gearresteerd in Utrecht/CS
Omgekomen in Vught (nb)
Bronnen
Dit zijn de bronnen die bij Oorlogsbronnen bekend zijn over deze persoon.
In Memoriam Brabantse gesneuvelden
Een digitale eregalerij voor alle omgekomen Brabantse militairen en verzetsplegers.
Aanbieder
Brabantse GesneuveldenGevallenen '40-'45 database
De Gevallenen 40-45 Database is een aanvulling op de Erelijst van Gevallenen 40-45. De Erelijst een boek, maar de Database is een digitale lijst die constant wordt aangevuld en gecorrigeerd door het NIOD. De database gevallenen 40-45 is aangesloten op Oorlogsbronnen.
Aanbieder
NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en GenocidestudiesDatabase WO2 Documentatiegroep 40-45
De documentatiegroep 40-45 heeft een database met ruim 50.000 personen, waaronder militairen en verzetsmensen. De data is afkomstig uit openbare bronnen.
Aanbieder
Documentatiegroep 40-45Geregistreerde oorlogsslachtoffers
180.000 Nederlanders zijn door de Oorlogsgravenstichting geregistreerd als oorlogsslachtoffer. Op Oorlogsbronnen vind je persoonsdata over deze mannen, vrouwen en kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog of de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog zijn omgekomen. Het gaat zowel om militairen als burgers.
Aanbieder
Oorlogsgravenstichting
Afbeelding van Cornelis Klaas Noordermeer
Ontbreekt een portretfoto, of kan je ons helpen met een betere afbeelding van Cornelis Klaas Noordermeer, dan kan je deze hier toevoegen. Ook is het mogelijk om de bestaande portretfoto beter bij te snijden.
Heeft u bezwaar tegen de vermelding van deze persoon?
Laat het ons weten door een e-mail te sturen naar info@oorlogsbronnen.nl