Jacobus Overduin
Leiden, 27 september 1902 - Veenendaal, 4 juni 1983In 1942 raakte Koos betrokken bij een schoolstrijd in Arnhem. Vanaf de kansel keerde hij zich in niet mis te verstane woorden tegen toezicht door de Duitse bezetter op het christelijk onderwijs. In de kerk zaten twee SD-agenten. Dezelfde dag, 8 februari 1942, volgde zijn arrestatie. Na een verblijf van enkele maanden in kamp Amersfoort en een aantal Duitse gevangenissen werd de predikant op 26 juni naar concentratiekamp Dachau afgevoerd. Overduin lag weken in het Krankenrevier, maar bleef in leven. Toen hij in het concentratiekamp in Dachau gevangen zat, merkte hij dat mensen die scout waren geweest, zich beter konden handhaven in het kamp, dan mensen die geen Scouting verleden hadden. Ook had hij in het kamp veel contact met een rooms katholieke priester die hem over Scouting vertelde. Op 9 oktober 1943 werd hij vrijgelaten, dankzij de herhaalde verzoeken van kerkelijke zijde.
Bron: Vereniging Scouting Nederland
Jacobus Overduin (Leiden, 27 augustus 1902 - Veenendaal, 4 juni 1983) was een predikant bij de Gereformeerde Kerken in Nederland die zich verzette tegen het op handen zijnde strengere toezicht op het christelijk onderwijs door de Duitse bezetters. Een geruchtmakende preek van dominee Overduin vond plaats op 8 februari 1942, naar aanleiding van de sluiting van de Van Löben Selsschool in Arnhem. Door zijn felle protest werd Overduin gearresteerd en belandde hij onder andere in de kampen Amersfoort en Dachau.
Bron: Stichting WO2Net | Oorlogsbronnen.nl
Het leven tijdens de oorlog van Jacobus Overduin
1942
Gevangen in Kamp Amersfoort

Gevangen in Dachau
Bronnen
Dit zijn de bronnen die bij Oorlogsbronnen bekend zijn over deze persoon.
Database WO2 Documentatiegroep 40-45
De documentatiegroep 40-45 heeft een database met ruim 50.000 personen, waaronder militairen en verzetsmensen. De data is afkomstig uit openbare bronnen.
Aanbieder
Documentatiegroep 40-45Dachau Concentration Camp Records
Deze database is ontwikkeld door vrijwilligers van JewishGen en later aangepast door Peter Landé. In de database zitten 160.000 gevangenen van Dachau, waaronder ook Nederlandse gevangenen. De database is gebaseerd op archiefstukken uit het Amerikaanse Nationale Archief, NARA, en USHMM.
Digitaal Monument Dachau
Het Digitaal Monument Dachau is in beheer van het Verzetsmuseum Amsterdam en bevat informatie over ruim 2000 Nederlandse gevangenen van Kamp Dachau.
Aanbieder
Verzetsmuseum AmsterdamNamenlijst Kamp Amersfoort
Een namenlijst van 31.308 personen die gevangen zaten in Kamp Amersfoort. De lijst is samengesteld door Nationaal Monument Kamp Amersfoort.
Aanbieder
Nationaal Monument Kamp AmersfoortScouts in de Oorlog
In 2019 is het verhalenproject Scouting in de Oorlog gestart met het doel om 75 verhalen over scouts en de Scouting tijdens de Tweede Wereldoorlog te verzamelen. Eind 2023 bevatte het project een verzameling van 2750 verhalen en het wordt nog steeds aangevuld.
Aanbieder
Scouting NederlandBiografieën Tweede Wereldoorlog
Stichting WO2NET schrijft biografieën over personen betrokken bij de Tweede Wereldoorlog.
Aanbieder
Stichting WO2Net | Oorlogsbronnen.nl
Meer over Jacobus Overduin:
Afbeelding van Jacobus Overduin
Ontbreekt een portretfoto, of kan je ons helpen met een betere afbeelding van Jacobus Overduin, dan kan je deze hier toevoegen. Ook is het mogelijk om de bestaande portretfoto beter bij te snijden.
Heeft u bezwaar tegen de vermelding van deze persoon?
Laat het ons weten door een e-mail te sturen naar info@oorlogsbronnen.nl