Petrus Johannes Maria CourtierOok bekend als: Petrus
's-Hertogenbosch, 29 december 1902 - Tamarkan, 24 februari 1944Petrus wordt op 29 december 1902 in ’s-Hertogenbosch geboren. Hij woont in Batavia, waar hij als vrijwilliger dienst heeft genomen in het KNIL. Na de capitulatie van het KNIL op Java op 8 maart 1942 wordt Petrus samen met duizenden andere KNIL-militairen krijgsgevangen genomen en naar het vasteland van Zuidoost-Azië getransporteerd. Daar wordt hij als dwangarbeider ingezet voor werk aan de Birma-spoorlijn en komt uiteindelijk terecht in het Thaise kamp Tamarkan. Vergeleken met de andere kampen langs het spoor zijn de leefomstandigheden er (ondanks het zware werk) redelijk, omdat de gevangenen er gemakkelijk aan voedsel komen. Niettemin zijn er veel sterfgevallen door ziekte: gemiddeld zes gevangenen per dag bezwijken aan dysenterie. Mogelijk is ook Petrus hiervan het slachtoffer geworden. Hij overlijdt op 24 februari 1944 op 41-jarige leeftijd. De heer Petrus COURTIER word op 07-01-2021 voorgedragen voor het Mobilisatie Oorlogs Kruis.
Bron: Brabantse Gesneuvelden
Het leven tijdens de oorlog van Petrus Johannes Maria Courtier
1942Gearresteerd in Kutatjane (Atjeh)
Omgekomen in Tha Makhan (Thailand)
Bronnen
Dit zijn de bronnen die bij Oorlogsbronnen bekend zijn over deze persoon.
In Memoriam Brabantse gesneuvelden
Een digitale eregalerij voor alle omgekomen Brabantse militairen en verzetsplegers.
Aanbieder
Brabantse GesneuveldenGeregistreerde oorlogsslachtoffers
180.000 Nederlanders zijn door de Oorlogsgravenstichting geregistreerd als oorlogsslachtoffer. Op Oorlogsbronnen vind je persoonsdata over deze mannen, vrouwen en kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog of de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog zijn omgekomen. Het gaat zowel om militairen als burgers.
Aanbieder
OorlogsgravenstichtingGevallenen '40-'45 database
De Gevallenen 40-45 Database is een aanvulling op de Erelijst van Gevallenen 40-45. De Erelijst een boek, maar de Database is een digitale lijst die constant wordt aangevuld en gecorrigeerd door het NIOD. De database gevallenen 40-45 is aangesloten op Oorlogsbronnen.
Aanbieder
NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies
Afbeelding van Petrus Johannes Maria Courtier
Ontbreekt een portretfoto, of kan je ons helpen met een betere afbeelding van Petrus Johannes Maria Courtier, dan kan je deze hier toevoegen. Ook is het mogelijk om de bestaande portretfoto beter bij te snijden.
Heeft u bezwaar tegen de vermelding van deze persoon?
Laat het ons weten door een e-mail te sturen naar info@oorlogsbronnen.nl