Martinus Wilhelmus SpieringsOok bekend als: Martien
Rosmalen, 18 januari 1926 - Djelegong, 15 september 1948Martien wordt geboren op 18 januari 1926 in Rosmalen. Als dienstplichtige komt hij op bij de Koninklijke Landmacht in Blerick, waar hij wordt ingedeeld bij het 4-11 Regiment Infanterie, opgericht in januari 1947. Vanwege het losgebarsten revolutionaire geweld van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd wordt hij voor de vervulling van zijn dienstverband naar Nederlands-Indië gezonden om bij te dragen aan het herstel van de rust en het Nederlandse gezag. Na een korte, algemene opleiding reist Martien op 5 februari 1947 met de Johan van Oldenbarnevelt af naar de Oost, waar hij na een maand op zee bij Batavia aan land gaat. Daar wordt hij aanvankelijk ingezet voor wachtdiensten bij onder andere het paleis van luitenant-gouverneur-generaal Huib van Mook en de woning van legercommandant S.H. Spoor. Ook loopt Martien wacht bij de gevangenissen Struiswijk en Glodok. In de daaropvolgende maanden wordt zijn bataljon gelegerd rond Tangerang, waar het gebied middels patrouillegangen en acties wordt gezuiverd. Vanaf april 1948 is Martien gelegerd in het gebied rond de stad Poerwokerto en in het grotere regentschap Banjoemas in Midden-Java. Op 15 september 1948 sneuvelt Martien in Djelegong, tijdens het patrouille in het regentschap Banjoemas. Martien is 22 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats in Bandung op het Nederlands ereveld Pandu.
Bron: Brabantse Gesneuvelden
Bronnen
Dit zijn de bronnen die bij Oorlogsbronnen bekend zijn over deze persoon.
In Memoriam Brabantse gesneuvelden
Een digitale eregalerij voor alle omgekomen Brabantse militairen en verzetsplegers.
Aanbieder
Brabantse GesneuveldenGeregistreerde oorlogsslachtoffers
180.000 Nederlanders zijn door de Oorlogsgravenstichting geregistreerd als oorlogsslachtoffer. Op Oorlogsbronnen vind je persoonsdata over deze mannen, vrouwen en kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog of de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog zijn omgekomen. Het gaat zowel om militairen als burgers.
Aanbieder
Oorlogsgravenstichting
Afbeelding van Martinus Wilhelmus Spierings
Ontbreekt een portretfoto, of kan je ons helpen met een betere afbeelding van Martinus Wilhelmus Spierings, dan kan je deze hier toevoegen. Ook is het mogelijk om de bestaande portretfoto beter bij te snijden.
Heeft u bezwaar tegen de vermelding van deze persoon?
Laat het ons weten door een e-mail te sturen naar info@oorlogsbronnen.nl