Werner Joseph
Breslau, 21 februari 1928 - Sobibor, 7 mei 1943Werner Joseph was een zoon van Friedrich Joseph en Hedwig Hermanns. HIj groeide op in Breslau als de jongste in een gezin met drie jongens. Hij kwam samen met zijn oudere broers Heinz-Günther (1922) en Hans Hugo (1924) met een Kindertransport op 5 januari 1939 naar Nederland. Hun ouders hadden het plan om naar Columbia te emgreren, maar beschikten niet over de middelen daartoe. Daarop besloten ze om de drie jongens naar Nederland te laten gaan. Na tien maanden samen in het Dommelhuis, een opvanghuis voor Joodse jongens in Eindhoven, te hebben verbleven, vertrokken Heinz-Günther en Hans Hugo naar het Werkdorp in Wieringermeer, waar uit Duitsland en Oostenrijk gevluchte (jonge) Joden een agrarische vakopleiding volgden. Zij bleven daar tot de ontruiming op 20 maart 1941. Mogelijk heeft Werner zijn broers bezocht in het werkdorp. Op 11 juni 1941 was er in Amsterdam-Zuid een razzia die voornamelijk gericht was op voormalige bewoners van Werkdorp Wieringermeer. Heinz-Günther was een van 57 werkdorpers die toen werd opgepakt bij de 2e razzia in Amsterdam en via kamp Schoorl naar Mauthausen werd gedeporteerd. Daar werd hij op 16 september 1941 vermoord. Hans-Hugo verbleef tot april 1943 in Amsterdam. Hij ging in het najaar van 1941 al naar het Jeugdhuis van de Joodse Raad aan de Plantage Franschelaan. Werner volgde een klein jaar later. In de tussentijd verbleef hij bij pleeggezinnen in Amsterdam. In het schooljaar 1941-1942 zat Werner in klas 1L2 van het Joods Lyceum en in 1942-1943 in klas 2B. In haar dagboek typeert Anne hem als 'door de tijden stil' waardoor hij saai leek. De beide broers werden op 20 april 1943 opgepakt en afgevoerd naar kamp Westerbork. Zij gingen op 4 mei 1943 met nog 1.185 mannen, vrouwen en kinderen op transport naar Sobibor waar ze allemaal direct na aankomst op 7 mei 1943 werden vermoord. Hun ouders waren op 11 december 1941 al uit Düsseldorf gedeporteerd naar het getto van Riga: vader Friedrich werd in januari 1942 in concentratiekamp Salaspils om het leven gebracht; moeder Hedwig in kamp Stutthof. Bron persoonsgegevens Adressen: Dommelhuis, Jonckbloetlaan 13, Eindhoven (jan. 1939); Kalverstraat 92hs, (mrt. 1940); Grensstraat 9 I, Plantage Franschelaan, 13 hs, Amsterdam (1941).
Bron: https://research.annefrank.org/nl/personen/6587b208-b595-4eec-87a3-2f9684d393c8/
Het leven tijdens de oorlog van Werner Joseph
1943
Gevangen in Kamp Westerbork
Getransporteerd naar Sobibor
Bronnen
Dit zijn de bronnen die bij Oorlogsbronnen bekend zijn over deze persoon.
Joodsche Raad Cartotheek
De Joodsche Raad Cartotheek is tijdens de Tweede Wereldoorlog aangelegd door verschillende afdelingen van de Joodsche Raad in Amsterdam. Een Joodsche Raad Cartotheekkaart bevat persoonlijke informatie en vaak staan ook familieleden bijgeschreven op de kaart. Daarnaast bevat het informatie over eventuele sperre, een vrijstelling voor deportatie. Na de Tweede Wereldoorlog is in rood potlood de deportatie datum opgeschreven door het Rode Kruis. Op dit moment bevindt de cartotheek zich fysiek in het Nationaal Holocaust Museum en is het digitaal beschikbaar via Arolsen Archives.
Aanbieder
Arolsen ArchivesStolpersteine App
De Stolpersteine App, ontwikkeld door Kyllian Warmerdam als onderdeel van zijn afstudeerproject aan Fontys ICT, is een digitale tool van de Stichting 18 September die de herinnering aan slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog levend houdt door locaties van Stolpersteine, kleine gedenktekens in trottoirs, te documenteren. Dankzij de recente koppeling met het Netwerk Oorlogsbronnen biedt de app nu gebruikers toegang tot een rijker scala aan historische gegevens en documenten, waardoor diepere inzichten in de levens van de slachtoffers worden verkregen. De app bevordert educatie en bewustwording door een completer historisch beeld te geven en maakt het eenvoudiger voor onderzoekers en geïnteresseerden om gedetailleerde informatie te vinden. De gemeenschap wordt aangemoedigd om bij te dragen aan de database door aanvullende informatie en bronnen te delen.
Aanbieder
Stichting 18 SeptemberGeregistreerde oorlogsslachtoffers
180.000 Nederlanders zijn door de Oorlogsgravenstichting geregistreerd als oorlogsslachtoffer. Op Oorlogsbronnen vind je persoonsdata over deze mannen, vrouwen en kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog of de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog zijn omgekomen. Het gaat zowel om militairen als burgers.
Aanbieder
OorlogsgravenstichtingNationale Database Vervolgingsslachtoffers
Het Joods Monument is een online monument voor de meer dan 104.000 personen die in Nederland als Joden werden vervolgd en de Holocaust niet overleefden. Het monument is gebaseerd op verschillende bronnen en is rijk aan informatie. Je vindt er persoonsdata, maar ook familierelaties en beroepen.
Aanbieder
Joods MonumentAnne Frank Kennisbank
De Anne Frank Kennisbank bevat informatie over Anne Frank, haar familie, de andere onderduikers, onderduikgevers en andere personen uit haar omgeving.
Aanbieder
Anne Frank StichtingWesterbork Digitaal
Personen Herinneringscentrum Kamp Westerbork is een database met informatie over slachtoffers die gevangen zaten in Kamp Westerbork. Deze informatie is afkomstig uit verschillende bronnen, van het Nederlandse Rode Kruis en transportlijsten tot aan akten van de burgerlijke stand.
Aanbieder
Herinneringscentrum Kamp Westerbork
Afbeelding van Werner Joseph
Ontbreekt een portretfoto, of kan je ons helpen met een betere afbeelding van Werner Joseph, dan kan je deze hier toevoegen. Ook is het mogelijk om de bestaande portretfoto beter bij te snijden.
Heeft u bezwaar tegen de vermelding van deze persoon?
Laat het ons weten door een e-mail te sturen naar info@oorlogsbronnen.nl