Hendrikus KerkwijkOok bekend als: Hendrikus
Wijk en Aalburg, 25 september 1918 - Dordrecht, 11 mei 1940Hendrikus wordt geboren op 25 september 1918 in de gemeente Wijk en Aalburg. Als vrijwilliger meldt hij zich bij de Koninklijke Landmacht en wordt ingedeeld bij de mitrailleurcompagnie van III-2 Regiment Wielrijders. Als in het voorjaar van 1940 ook voor Nederland de oorlogsdreiging verder toeneemt, wordt hij in Dordrecht gelegerd in het kader van de verdediging van Zuid-Holland. Als op 10 mei 1940 het Duitse leger binnenvalt, worden Duitse paratroepen door de Luftwaffe voor de hoofdmacht uit naar Holland getransporteerd om daar strategische punten in te nemen en de Nederlandse regering tot een snelle overgave te dwingen. De volgende dag, 11 mei, hebben Duitse troepen stelling ingenomen rond de brugoprit bij de Weeskinderendijk. De sectie van Hendrikus rijdt in de ochtend in gesloten verband en met volle vaart de Duitsers tegemoet, waar ze met spervuur worden onthaald. In het vuurgevecht vallen aan Nederlandse zijde vier zwaar gewonden en zes doden. Hendrikus raakt in de aanval zwaargewond en wordt door zijn kameraden en enkele omstanders voorzichtig weggedragen naar het Gemeenteziekenhuis in Dordrecht. Daar bezwijkt hij diezelfde dag aan zijn verwondingen. Hendrikus is 21 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats thuis in Wijk en Aalburg.
Bron: Brabantse Gesneuvelden
Het leven tijdens de oorlog van Hendrikus Kerkwijk
1940Omgekomen in Dordrecht
Bronnen
Dit zijn de bronnen die bij Oorlogsbronnen bekend zijn over deze persoon.
Gevallenen '40-'45 database
De Gevallenen 40-45 Database is een aanvulling op de Erelijst van Gevallenen 40-45. De Erelijst een boek, maar de Database is een digitale lijst die constant wordt aangevuld en gecorrigeerd door het NIOD. De database gevallenen 40-45 is aangesloten op Oorlogsbronnen.
Aanbieder
NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en GenocidestudiesIn Memoriam Brabantse gesneuvelden
Een digitale eregalerij voor alle omgekomen Brabantse militairen en verzetsplegers.
Aanbieder
Brabantse GesneuveldenGeregistreerde oorlogsslachtoffers
180.000 Nederlanders zijn door de Oorlogsgravenstichting geregistreerd als oorlogsslachtoffer. Op Oorlogsbronnen vind je persoonsdata over deze mannen, vrouwen en kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog of de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog zijn omgekomen. Het gaat zowel om militairen als burgers.
Aanbieder
Oorlogsgravenstichting
Afbeelding van Hendrikus Kerkwijk
Ontbreekt een portretfoto, of kan je ons helpen met een betere afbeelding van Hendrikus Kerkwijk, dan kan je deze hier toevoegen. Ook is het mogelijk om de bestaande portretfoto beter bij te snijden.
Heeft u bezwaar tegen de vermelding van deze persoon?
Laat het ons weten door een e-mail te sturen naar info@oorlogsbronnen.nl