Leopold KleinOok bekend als: Leopold Israel Klein
Berlijn, 4 augustus 1893 - Auschwitz, 30 september 1944Leopold Israel Klein (Berlijn, 4 augustus 1893 – Auschwitz, 30 september 1944) was zakenman en een Joodse vluchteling. Hij vluchtte in 1939 met zijn gezin uit Duitsland richting Cuba met het passagiersschip St. Louis van de rederij Hapag. In Cuba werden de vluchtelingen niet toegelaten en Klein belandde uiteindelijk in het Lloydhotel in Amsterdam. Later werd hij met zijn familie overgeplaatst naar Centraal Vluchtelingekamp Westerbork. Op 18 januari 1944 werd hij met zijn vrouw en kind naar Theresienstadt gedeporteerd. Leopold Klein kwam samen met zijn vrouw om in Auschwitz-Birkenau. Hun dochter, Hannelore Grünberg-Klein overleefde de oorlog.
Bron: Stichting WO2Net | Oorlogsbronnen.nl
Het leven tijdens de oorlog van Leopold Klein
1939Gevlucht op de St. Louis

Bij aankomst in Nederland in quarantaine
Bronnen
Dit zijn de bronnen die bij Oorlogsbronnen bekend zijn over deze persoon.
Westerbork Digitaal
Personen Herinneringscentrum Kamp Westerbork is een database met informatie over slachtoffers die gevangen zaten in Kamp Westerbork. Deze informatie is afkomstig uit verschillende bronnen, van het Nederlandse Rode Kruis en transportlijsten tot aan akten van de burgerlijke stand.
Aanbieder
Herinneringscentrum Kamp WesterborkNationale Database Vervolgingsslachtoffers
Het Joods Monument is een online monument voor de meer dan 104.000 personen die in Nederland als Joden werden vervolgd en de Holocaust niet overleefden. Het monument is gebaseerd op verschillende bronnen en is rijk aan informatie. Je vindt er persoonsdata, maar ook familierelaties en beroepen.
Aanbieder
Joods MonumentBiografieën Tweede Wereldoorlog
Stichting WO2NET schrijft biografieën over personen betrokken bij de Tweede Wereldoorlog.
Aanbieder
Stichting WO2Net | Oorlogsbronnen.nlTherezin Database of Victims
De slachtoffer database van Therezin bevat informatie over slachtoffers die naar Theresienstadt werden gedeporteerd. Het was een modelkamp wat bezocht werd door het Rode Kruis. Een groot deel van de gedeporteerden wordt uiteindelijk doorgestuurd naar de vernietigingskampen en vermoord.
Geregistreerde oorlogsslachtoffers
180.000 Nederlanders zijn door de Oorlogsgravenstichting geregistreerd als oorlogsslachtoffer. Op Oorlogsbronnen vind je persoonsdata over deze mannen, vrouwen en kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog of de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog zijn omgekomen. Het gaat zowel om militairen als burgers.
Aanbieder
OorlogsgravenstichtingThe Voyage of the St. Louis
United States Holocaust Memorial Museum deed onderzoek naar de Joodse vluchtelingen die nazi-Duitsland wisten te ontvluchten met het schip de St. Louis. Ze vertrokken vanuit Hamburg met bestemming Cuba, maar werden toegang geweigerd. Uiteindelijk kwam een deel van de vluchtelingen in Nederland terecht, deze personen zijn aan Oorlogsbronnen toegevoegd.
Aanbieder
United States Holocaust Memorial MuseumJoodsche Raad Cartotheek
De Joodsche Raad Cartotheek is tijdens de Tweede Wereldoorlog aangelegd door verschillende afdelingen van de Joodsche Raad in Amsterdam. Een Joodsche Raad Cartotheekkaart bevat persoonlijke informatie en vaak staan ook familieleden bijgeschreven op de kaart. Daarnaast bevat het informatie over eventuele sperre, een vrijstelling voor deportatie. Na de Tweede Wereldoorlog is in rood potlood de deportatie datum opgeschreven door het Rode Kruis. Op dit moment bevindt de cartotheek zich fysiek in het Nationaal Holocaust Museum en is het digitaal beschikbaar via Arolsen Archives.
Aanbieder
Arolsen Archives
Familie
Afbeelding van Leopold Klein
Ontbreekt een portretfoto, of kan je ons helpen met een betere afbeelding van Leopold Klein, dan kan je deze hier toevoegen. Ook is het mogelijk om de bestaande portretfoto beter bij te snijden.
Heeft u bezwaar tegen de vermelding van deze persoon?
Laat het ons weten door een e-mail te sturen naar info@oorlogsbronnen.nl